Cea mai bună lună a burselor mondiale din 2020 încoace
Bursele mondiale au crescut vineri, fiind pe cale să înregistreze cea mai bună lună de la sfârșitul anului 2020, în condițiile în care creșterea economică din zona euro a depășit așteptările, dolarul s-a depreciat, iar traderii așteaptă noi date din SUA și perspectivele dobânzilor, scrie Reuters.
După ce datele de joi au arătat că economia americană s-a contractat în al doilea trimestru, acțiunile au crescut, deoarece traderii au pariat că ratele vor crește mai lent. Între timp, cifrele de vineri din zona euro au depășit așteptările, însă temerile legate de recesiune sunt din ce în ce mai mari, în condițiile în care inflația din sectorul energetic continuă să muște, scrie Reuters.
Indicele MSCI World a crescut cu 0,3%, fiind pe cale să înregistreze un spor lunar de aproape 6%, cel mai bun din noiembrie 2020, susținut de câștiguri ample pe piețele europene, cu STOXX Europe 600 în creștere cu 0,9%.
Pe ce se bazează creșterea burselor mondiale?
Acțiunile americane par să câștige la deschiderea ședinței, cu contractele futures pentru S&P 500 și Nasdaq în creștere cu 0,8% și, respectiv, 1,1%, toți ochii fiind ațintiți asupra noilor date privind salariile și prețurile de consum.
În ciuda sfârșitului pozitiv de lună pentru acțiuni, Mark Haefele, director de investiții la UBS Global Wealth Management, a declarat că investitorii ar trebui să fie prudenți.
O parte din îngrijorări au fost evidente pe piețele bursiere asiatice în cursul nopții, după ce Beijingul a omis să facă referire la ținta sa de creștere a PIB-ului pentru întregul an, în urma unei reuniuni la nivel înalt a Partidului Comunist.
Indicele MSCI al acțiunilor din Asia-Pacific cu excepția Japoniei a scăzut cu 0,3%.
O ușoară revenire a randamentelor obligațiunilor SUA
Vestea din sesiunea precedentă că produsul intern brut al SUA s-a contractat cu 0,9% în ultimul trimestru, care se adaugă la o contracție de 1,6% în trimestrul anterior, a cântărit asupra randamentelor obligațiunilor țării și asupra dolarului, dar ambele au înregistrat o revenire parțială vineri.
După ce mai devreme a cochetat cu teritoriul pozitiv, dolarul a scăzut cu 0,4% față de un coș de valute – dar totuși se află încă pe drumul spre a doua lună de câștiguri.
Aurul a cedat o parte din câștigurile sale timpurii pentru a se tranzacționa în creștere cu 0,4% la 1.759 dolari pe uncie, ajutat de slăbirea dolarului.