Palatul Facultății de Drept este o clădire din București, situată pe bulevardul Mihail Kogălniceanu, lângă Opera Națională. În prezent, clădirea găzduiește Facultatea de Drept a Universității din București, precum și Colegiul Juridic Franco-Român de Studii Europene.
Ca institutie, Facultatea de Drept a apărut la mijlocul secolului al XIX-lea și a fost una din facultățile din cadrul Universității din București, fondată de Alexandru Ioan Cuza. Până la Primul Război Mondial, la această facultate erau înscriși câțiva zeci de studenți în fiecare an. Ulterior, în perioada interbelică, numărul acestora a crescut într-un ritm alert, astfel că facultatea a avut nevoie de un sediu propriu.
Facultatea de Drept este una dintre cele mai vechi facultăți ale Universității din București și are o bogată tradiție în cadrul învățământului juridic românesc. Aceasta a devenit instituție independentă în anul 1859. Ulterior, în 1864, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a aprobat înființarea Universității din București prin reunirea celor trei facultăți existente: Facultatea de Drept, Facultatea de Științe și Facultatea de Litere și Filosofie.
Asceastă clădire a fost construită între anii 1934-1936, după proiectele renumitului arhitect Petre Antonescu. Acesta a fost unul dintre formatorii mișcării pentru renașterea vechii arhitecturi românești. Clădirea Palatului Facultăţii de Drept a fost ridicată prin fondurile colectate la iniţiativa lui Nicolae Basilescu, decan al Facultăţii de Drept în perioada interbelică, dar și din subvențiile din partea regelui Carol al II-lea și subvențiile din partea guvernului.
Cu sprijinul regelui Carol al II-lea, decanul Nicolae Basilescu a inițiat o campanie de strângere de fonduri, astfel că în 1934 au început lucrările la Palatul Facultății de Drept, după planurile arhitectului Petre Antonescu, construcția fiind finalizată după numai 2 ani, în 1936.
Clădirea a fost construită din cărămidă și beton armat, în stilul art deco, cu unghiuri drepte și cu o fațadă impunătoare. Pe aripa Vasile Pârvan, faţada principală are în centrul său intrarea monumentală, cu o scară amplă, evidențiată de pilaștri masivi. Aici se regăsesc și niște uși înalte, care au deasupra lor statuile unor legiuitori celebri, cum ar fi Licurg, Solon, Cicero, Papinian, dar și basoreliefuri pe corpurile laterale care redau eliberarea unui sclav și Justinian înconjurat de magistrați. Totodată, la inaugurarea clădirii, pe frontspiciu scria Facultatea de Drept. Astăzi, textul a fost modificat și scrie Universitatea.
Citește continuarea pe Gândul!