Curtea Constituțională a Indoneziei a respins o revizuire judiciară a legii privind stupefiantele, care ar fi deschis calea legalizării marijuanei pentru uz medicinal, a decis un grup de nouă judecători.
Trei mame ale unor copii cu paralizie cerebrală, susținute de organizații ale societății civile, au depus în 2020 o cerere de revizuire judiciară a legii stricte a țării privind stupefiantele, susținând utilizarea marijuanei medicinale pentru tratarea simptomelor.
Judecătorii au declarat că nu au existat cercetări suficiente pentru a justifica o decizie în favoarea reclamantelor, dar au îndemnat guvernul să efectueze „imediat” cercetări privind utilizarea terapeutică a narcoticelor.
„Instanța trebuie să sublinieze că guvernul ar trebui să urmărească imediat… Ale căror rezultate pot fi folosite pentru a determina politicile, inclusiv în acest caz posibilitatea de a schimba legea”, a declarat judecătorul Suhartoyo, care, la fel ca mulți indonezieni, folosește un singur nume.
Reclamanții au susținut că faptul că nu li se permite să folosească narcotice din motive medicale reprezintă o încălcare constituțională a drepturilor cetățenilor de a obține servicii de sănătate și de a beneficia de dezvoltarea științei și tehnologiei.
Națiunea din sud-estul Asiei are una dintre cele mai stricte legi antidrog din lume, pedepsele pentru deținerea sau traficul de cantități mari de narcotice incluzând închisoarea pe viață și pedeapsa cu moartea.
Însă problema a căpătat recent amploare după ce o mamă, Santi Warastuti, a cărei fiică de 13 ani suferă de paralizie cerebrală, a cerut legalizarea marijuanei pentru cercetare medicală pe o stradă aglomerată din centrul orașului Jakarta.
Mama în vârstă de 43 de ani a devenit virală după ce a ținut o pancartă pe o stradă aglomerată pe care scria: „Ajutor, copilul meu are nevoie de marijuana medicală”.
Parlamentul indonezian a discutat recent despre modificarea normelor care reglementează marijuana medicinală, afirmând că va întreprinde un studiu cuprinzător privind beneficiile acesteia.
Orice demers de legalizare ar urma după cel al Thailandei, care a devenit prima țară din regiune care a dat undă verde marijuanei medicale în 2018, și al cultivării și consumului de canabis în acest an.