Femeile, mai vulnerabile la caniculă decât bărbații. Care sunt motivele?

21 07. 2022, 02:00
Sursa foto: Shutterstock

Femeile ar putea fi mai vulnerabile decât bărbații la temperaturile ridicate extreme. Una dintre cauze ar putea fi faptul că femeile transpiră mai puțin și pierd mai greu căldura acumulată de corp.

Planul de combatere a valului de caniculă în Anglia precizează că persoanele cu risc ridicat sunt cele cu vârste de peste 75 de ani, bebelușii, copiii mici, persoanele cu boli fizice sau psihice grave și femeile.

Documentul nu explică de ce se află femeile pe listă, dar Agenția britanică de securitate sanitară a indicat un studiu făcut în Olanda, care a analizat mortalitatea după diferite valuri de căldură și a constatat că femeile în vârstă sunt mai expuse riscului decât bărbații. Cercetătorii au spus că rezultatele nu vin doar din vârstă, scrie The Guardian.

Mortalitatea cauzată de căldură a fost mai mare la femei

„Chiar când s-au analizat vârste similare, ratele de mortalitate au fost cu 15% mai mari pentru femei”, a scris echipa.

Un alt studiu făcut de cercetători olandezi și germani, care a analizat 23 de ani de date privind temperaturile din Țările de Jos împreună cu cifrele zilnice privind mortalitatea, a constatat, de asemenea, diferențe între sexe.

„Mortalitatea cauzată de căldură a fost mai mare la femei decât la bărbați, în special în grupa de vârstă mai înaintată (≥ 80 de ani) în condiții de căldură extremă”, au spus aceștia.

Hein Daanen, profesor la Universitatea VU din Amsterdam și unul dintre autorii studiului, a declarat că echipa s-a gândit că producția redusă de transpirație la femei ar putea juca un rol.

Stresul exercitat de căldură asupra sistemului cardiovascular

„Persoanele în vârstă transpiră jumătate din cantitatea de transpirație a tinerilor, iar femeile jumătate din cea a bărbaților”, a spus el. Cu alte cuvinte, „capacitatea femeilor în vârstă de a pierde căldura din corp este cea mai scăzută”.

Echipa a precizat că este posibil să fie implicat și stresul exercitat de căldură asupra sistemului cardiovascular. „Se pare că tensiunea cardiovasculară este mai mare la femei, ceea ce ar putea explica riscul mai mare de mortalitate al acestora în caz de căldură”, au scris ei.

Femeile în vârstă, expuse unui risc mai mare

Printre alte posibilități, echipa notează că femeile în vârstă ar putea fi expuse unui risc mai mare deoarece este mai probabil ca ele să locuiască singure și ar putea fi mai puțin active în general decât bărbații, dar mai probabil să fie active în gospodărie.

„Continuarea activităților în gospodărie în timpul valurilor de căldură, când sunt într-o formă fizică mai slăbită, le expune pe femei la un risc mai mare de supraîncălzire și efort cardiovascular decât bărbații”, a scris echipa.

Ollie Jay, profesor la Universitatea din Sydney, a remarcat, de asemenea, că rata maximă de transpirație la femeile tinere și sănătoase tinde să fie mai mică decât la bărbații tineri și sănătoși.