Incendiile de vegetație fac ravagii în Franța și Spania, valul de căldură afectează Europa
Incendiile de vegetație au făcut ravagii în sud-vestul Franței și în Spania, forțând ca mii de oameni să fie evacuați din casele lor, în timp ce temperaturile caniculare ale verii au pus autoritățile în alertă în unele părți ale Europei.
Peste 12.200 de persoane au fost evacuate din regiunea franceză Gironde până sâmbătă dimineața, în timp ce peste 1.000 de pompieri se luptau să țină flăcările sub control, au anunțat autoritățile regionale într-o declarație.
Incendiile de vegetație au devastat Franța în ultimele săptămâni, precum și alte țări europene, inclusiv Portugalia și Spania, iar sâmbătă ardeau aproape 10.000 de hectare de teren în Gironde, față de 7.300 de hectare vineri.
În Spania vecină, pompierii se luptau sâmbătă cu o serie de incendii, după zile cu temperaturi neobișnuit de ridicate, care au atins până la 45,7 grade Celsius, scrie Reuters.
Peste 3.000 de persoane au fost evacuate
Valul de căldură care durează de aproape o săptămână a provocat 360 de decese cauzate de căldură, potrivit Institutului de Sănătate Carlos III.
Peste 3.000 de persoane au fost evacuate din case din cauza unui incendiu de vegetație de proporții în apropiere de Mijas, un oraș din provincia Malaga, popular printre turiștii din nordul Europei, au anunțat serviciile de urgență din regiune într-un mesaj pe Twitter sâmbătă dimineață.
Mulți au fost adăpostiți într-un centru sportiv din provincie.
În altă parte în Spania, coloane groase de fum negru s-au ridicat în aer în apropiere de Casas de Miravete, în regiunea Extremadura, în timp ce elicopterele aruncau apă peste flăcările care au ars 3.000 de hectare, au forțat evacuarea a două sate și au amenințat să ajungă în parcul național Monfrague.
Incendii se înregistrau, de asemenea, în regiunea centrală Castilia și Leon și în Galicia, în nord.
238 de persoane au murit din cauza valului de căldură
A apărut un oarecare răgaz pentru pompieri în Portugalia, unde temperaturile au scăzut sâmbătă în cea mai mare parte a țării, după ce în ultimele zile au ajuns la aproximativ 40 de grade Celsius.
„Am avut incendii mari și nu vrem ca acestea să fie reactivate din nou … Vom menține o vigilență extremă în acest weekend”, a declarat reporterilor Andre Fernandes, comandantul Autorității pentru Situații de Urgență și Protecție Civilă.
Un total de 39.550 de hectare a fost devastat de incendii de la începutul anului până la jumătatea lunii iunie, mai mult decât triplu față de suprafața distrusă de incendii în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor Institutului pentru Conservarea Naturii și Pădurilor.
O suprafață echivalentă cu aproape două treimi din aceasta a ars în timpul incendiilor din ultima săptămână.
Ministerul portughez al Sănătății a declarat că 238 de persoane au murit din cauza valului de căldură între 7 și 13 iulie, majoritatea fiind persoane în vârstă cu afecțiuni de bază.
Prima avertizare roșie de căldură extremă
De cealaltă parte a Mediteranei, incendiile din Maroc au distrus peste 2.000 de hectare de pădure în zonele nordice din Larache, Ouazzane, Taza și Tetouane, provocând moartea a cel puțin o persoană, au anunțat autoritățile locale.
În Marea Britanie, agenția națională de prognoză meteo a emis prima avertizare roșie de „căldură extremă” pentru anumite părți ale Angliei luni și marți.
Având în vedere că se așteaptă temperaturi posibil record, comitetul guvernamental de intervenție în caz de urgență urma să se reunească în cursul zilei de sâmbătă.
Cea mai ridicată temperatură înregistrată în Marea Britanie a fost de 38,7 C, înregistrată la Cambridge pe 25 iulie 2019.