Zeci de orașe chinezești sunt în alertă de caniculă. Acoperișurile se topesc și drumurile cedează, iar vremea sufocantă îi determină pe oameni să caute răcoare în adăposturi subterane.
Până marți dimineață, 68 de orașe – inclusiv Shanghai și Nanjing – au emis alerte roșii, cele mai înalte dintr-un sistem de avertizare de caniculă pe trei niveluri, prognozând temperaturi de peste 40 de grade Celsius în următoarele 24 de ore, potrivit Reuters.
Shanghai, care încă se luptă cu focare sporadice de COVID-19, a avertizat cei 25 de milioane de locuitori ai săi să se pregătească pentru vremea caldă din această săptămână. Din 1873, Shanghai a avut doar 15 zile cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius.
China se confruntă în acest an cu o vară a contrastelor, în care valurile de căldură și ploile abundente fac pe rând ravagii în întreaga țară. Autoritățile, invocând schimbările climatice, au avertizat asupra unor potențiale dezastre meteorologice începând cu jumătatea lunii iulie, în mod tradițional cea mai călduroasă și mai ploioasă perioadă a anului.
Într-un oraș din provincia sudică Jiangxi, o porțiune de drum s-a arcuit cu cel puțin 15 centimetri din cauza căldurii, a arătat televiziunea de stat.
Nanjing, una dintre cele trei „cuptoare” ale Chinei, renumit pentru verile sale toride, și-a deschis de duminică adăposturile antiaeriene subterane pentru locuitori, buncărele din timpul războiului fiind dotate cu WiFi, cărți, dozatoare de apă și chiar cuptoare cu microunde. Orașul a emis marți o alertă roșie.
În Chongqing, al doilea „cuptor” acoperișul unuia dintre muzee s-a topit la propriu, țiglele unui acoperiș tradițional chinezesc pocnind pe măsură ce căldura a topit gudronul de bază. Orașul a ridicat o alertă roșie luni.
Chongqing a desfășurat, de asemenea, camioane de aspersiune cu apă sanitară pentru a menține răcoarea drumurilor sale.
Săptămâna aceasta, se preconizează că temperaturile ridicate, umiditatea și radiațiile ultraviolete vor cuprinde și orașul central Wuhan, al treilea cuptor.