Un nou coșmar distopic cu Inteligența Artificială (AI) ca personaj principal este cu un pas mai aproape de realitate: China lucrează la algoritmul care va detecta loialitatea față de partid.
The Times of London relatează că Centrul Național Comprehensiv de Știință Hefei, din China, a anunțat la începutul lunii iulie, într-o postare pe Weibo (a doua cea mai mare platformă de socializare a țării), dezvoltarea unui program prin care „inteligența artificială susține consolidarea partidului”.
În perioada premergătoare aniversării de la 1 iulie a Partidului Comunist Chinez (PCC), Centrul Heifei a spus în textul postării, șterse de atunci, care a fost transcris și tradus de Radio Free Asia, că noul său program va atenua „problema” „garantării calității activităților membrilor de partid”, scrie Futurism.
Pe înțelesul tuturor: această inteligență artificială, deși multe detalii rămân neclare, poate determina loialitatea față de partid.
„Acest instrument este un fel de ideologie inteligentă, care utilizează tehnologia AI pentru a extrage și a integra expresiile faciale, citirile EEG și conductivitatea pielii”, se arată în traducerea RFA a postării inițiale de pe Weibo, „făcând posibilă stabilirea nivelurilor de concentrare, recunoaștere și stăpânire a educației ideologice și politice pentru a înțelege mai bine eficiența acesteia”.
Potrivit Times, echipamentul a fost testat citind unde cerebrale și analizând scanări faciale, în timp ce subiecții citeau articole despre PCC, rezultatele scanărilor fiind apoi „traduse” într-un „scor de loialitate”. Scenariul este unul sumbru.
Dacă această poveste pare cunoscută, acest lucru se întâmplă din motive întemeiate: conceptul unui dispozitiv AI politic care să citească mintea și care testează loialitatea cuiva față de partid pare mai degrabă scos din romanul „1984”, al lui George Orwell, decât din 2022.
Dar asta nu înseamnă că China este singura țară care lucrează la o Inteligență Artificială cu scopuri obscure.
De la numeroasele probleme legate de utilizarea de către poliție a software-ului de recunoaștere facială până la un nou algoritm care poate prezice viitoarele infracțiuni, dezvoltat de Universitatea din Chicago, și până la Inteligențe Artificiale adesea discriminatorii utilizate pentru a determina dacă cineva este sau nu eligibil pentru un împrumut, AI a intrat deja în viețile multor oameni în moduri invazive și totalitare.
Dezvoltarea unei inteligențe artificiale care folosește biometria pentru a aprecia loialitatea față de partid sau de națiune pare un instrument foarte potrivit pentru represiune politică.
Nu există niciun motiv să credem, în ciuda promisiunii Departamentului de Apărare al SUA că nu va folosi Inteligența Artificială în scopuri neetice, că dacă și când chinezii vor perfecționa această tehnologie, americanii nu o vor cumpăra pentru ei și pentru aliații lor, încheie Futurism.
Vă recomandăm să citiți și:
Cum va lupta Canada împotriva alimentației proaste? Etichete pentru zahăr, sare și grăsimi saturate
O nouă „cortină de fier” coboară între Rusia și Occident, a declarat Serghei Lavrov
Valul de căldură din Europa bate mai multe recorduri de temperatură pentru luna iunie
Vreme toridă și ploi puține în iulie. Cum arată prognoza meteo anunțată de ANM?