Marea Britanie a decis că Inteligența Artificială nu poate patenta invenții

07 07. 2022, 01:00

Oficiul pentru Proprietate Intelectuală din Marea Britanie a decis că sistemele de Inteligență Artificială nu pot breveta invenții pentru moment.

Brevetele atribuie dreptul de proprietate asupra unei noi invenții către creatorul acesteia.

O consultare recentă a IPO a constatat că mulți experți se îndoiau că Inteligența Artificială poate inventa în prezent fără asistență umană, arată BBC.

Legea actuală a permis oamenilor să breveteze invenții realizate cu ajutorul IA, a spus guvernul, în ciuda „percepțiilor greșite”, nu a fost cazul.

Invențiile realizate cu ajutorul Inteligenței Artificiale

Anul trecut, Curtea de Apel a hotărât împotriva lui Stephen Thaler, care a spus că sistemul său Dabus AI ar trebui să fie recunoscut ca inventator în două cereri de brevet, pentru:

  • un recipient pentru alimente;
  • o lanternă.

Judecătorii s-au alăturat, cu o majoritate de doi la unu, cu IPO, care îi spusese să listeze o persoană reală ca inventator. „Doar o persoană poate avea drepturi – o mașină nu poate”, a scris Lady Justice Laing în judecata ei.

„Un brevet este un drept legal și poate fi acordat doar unei persoane.” Dar IPO a mai spus că va „trebui să înțeleagă modul în care sistemul nostru IP ar trebui să protejeze invențiile create de Inteligența Artificială în viitor” și s-a angajat să lanseze discuții internaționale, în vederea menținerii competiției Marii Britanii.

Existența unor precedente

În iulie 2021, într-un caz înaintat și de domnul Thaler, o instanță australiană a decis că sistemele IA ar putea fi recunoscute ca inventatori în scopuri de brevetare. Cu câteva zile înainte, Africa de Sud a emis o hotărâre similară. Cu toate acestea, decizia australiană a fost ulterior anulată în apel.

Multe sisteme de Inteligență Artificială sunt instruite pe cantități mari de date copiate de pe internet. IPO a mai anunțat, de asemenea, planuri de a schimba legea drepturilor de autor pentru a permite oricui cu acces legal – mai degrabă decât doar celor care efectuează cercetări necomerciale, ca acum – să facă acest lucru, pentru a „promova utilizarea tehnologiei IA la scară mai largă, respectiv tehnici de data mining, pentru binele public”.

Deținătorii de drepturi vor putea în continuare să controleze și să taxeze pentru accesul la lucrările lor, dar nu vor mai percepe suplimentar pentru capacitatea de a le extrage. Un număr tot mai mare de oameni folosesc instrumente IA, cum ar fi DALL.E 2, pentru a crea imagini asemănătoare cu o operă de artă umană. Iar domnul Thaler a dat recent în judecată Oficiul pentru Drepturi de Autor din SUA pentru refuzul de a recunoaște un sistem software ca „autor” al unei imagini.

Poate fi recunoscut un soft ca autor al unui produs?

În cadrul consultării, IPO a remarcat că Regatul Unit a fost una dintre puținele țări care protejează lucrările generate de computer fără un creator uman. „Autorul” unei „opere generate de computer” este definit ca „persoana de către care sunt întreprinse aranjamentele necesare pentru realizarea operei”, se spune.

Și protecția durează 50 de ani de la efectuarea lucrării. Sindicatul muncitorilor din artele spectacolului Equity a cerut modificarea legii drepturilor de autor pentru a proteja mijloacele de trai ale actorilor de conținutul IA, cum ar fi „deepfakes”, generat din imaginile feței sau vocii lor.

IPO a luat această problemă în serios, dar „în această etapă, impactul tehnologiilor IA asupra artiștilor interpreți rămâne neclar”. „Vom monitoriza aceste probleme”, a adăugat organismul.

Vă mai recomandăm și:

Bebelușii, cheia pentru următoarea generație de inteligență artificială?

Inteligența artificială a identificat cea mai scurtă cale spre fericirea umană

Un inginer al Google a fost trimis în concediu după ce a susținut că un sistem de inteligență artificială ar fi prins viață

Inteligența artificială poate prezice dacă și când un pacient va intra în stop cardiac