Catedrala Mântuirii Neamului (DOCUMENTAR)
This browser does not support the video element.
Catedrala Mântuirii Neamului este un simbol al poporului român din punct de vedere istoric și cultural, fiind reprezentativă și pentru Biserica Ortodoxă Română. Numele de Catedrala Mântuirii Neamului a fost sugerat după ce românii au trecut prin experiența Războiului pentru independență, în anul 1877, iar după experiența Primului război Mondial și după Unirea cea mare din 1918, numele a devenit simbolul recunoștinței aduse lui Dumnezeu pentru izbăvirea neamului românesc de asuprire și înstrăinare.
Catedrala Mântuirii Neamului este cea mai mare biserică din România și una dintre cele mai mari biserici ortodoxe din lume. Sfințirea bisericii a avut loc în anul 2018, iar slujba a fost oficiată de Patriarhul Daniel al României și de Patriarhul Bartolomeu.
Locul pe care deja s-a pus piatra de temelie este în spatele Palatului Parlamentului, pe dealul Arsenalului. Capacitatea este de 6.000 de persoane, dintre care 1.000 de scaune, spațiul pentru cor este dimensionat pentru 300 de persoane, parterul catedralei va avea o sală multifuncțională și spatii muzeale pentru 2.000 de persoane, cu grupuri sanitare și o garderobă. Înălțimea maximă este de 120 de metri în vârful crucii de pe cupola principală. Astfel, datorită înălțimii sale impunătoare, aceasta a devenit cea mai mare biserică din România.
Construirea Catedralei s-a făcut în baza legii, iar terenul a fost trecut din proprietatea statului în cea a Bisericii Ortodoxe Române. Însă acesta nu a fost terenul dorit inițial. Catedrala Mântuirii Neamului este o promisiune adusă românilor de către Biserica Ortodoxă și de Stat, de mai bine de 140 de ani, fiind un simbol al identității naționale.