20 de milioane de decese, prevenite de vaccinurile împotriva COVID-19 în primul an după ce au fost introduse
Vaccinurile COVID-19 au prevenit aproape 20 de milioane de decese în primul an după ce au fost introduse, potrivit primului studiu de mare amploare pe această temă.
Studiul a constatat că au fost prevenite 19,8 milioane de decese dintr-un potenţial de 31,4 milioane de decese care ar fi avut loc dacă nu ar fi fost disponibile vaccinuri. A fost o reducere de 63%, a constatat studiul, notează France 24.
Studiul a folosit cifre oficiale sau estimări atunci când datele oficiale nu erau disponibile pentru decesele cauzate de COVID-19, precum şi numărul total de decese în exces din fiecare ţară.
Excesul de mortalitate este diferenţa dintre numărul total de persoane care au murit din toate cauzele şi numărul de decese aşteptat pe baza datelor anterioare.
Țările cu cele mai multe decese evitate
Aceste analize au fost comparate cu un scenariu alternativ ipotetic în care nu s-a administrat niciun vaccin.
Modelul a ţinut cont de variaţia ratelor de vaccinare între ţări, precum şi de diferenţele de eficacitate a vaccinurilor pe baza tipurilor de vaccinuri despre care se ştie că au fost utilizate în principal în fiecare ţară.
China nu a fost inclusă în studiu din cauza populaţiei sale mari şi a măsurilor stricte de izolare, ceea ce ar fi distorsionat rezultatele, a precizat studiul.
Studiul a constatat că ţările cu venituri ridicate şi medii au reprezentat cel mai mare număr de decese evitate, 12,2 milioane din 19,8 milioane, ceea ce reflectă inegalităţile în ceea ce priveşte accesul la vaccinuri la nivel mondial.
„Am fi putut face mai mult”
Aproape 600.000 de decese suplimentare ar fi putut fi prevenite dacă s-ar fi atins obiectivul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) de a vaccina 40% din populaţia fiecărei ţări până la sfârşitul anului 2021, a concluzionat studiul.
„Probabil că milioane de vieţi ar fi fost salvate dacă am fi pus vaccinurile la dispoziţia oamenilor din întreaga lume”, a declarat autorul principal al studiului, Oliver Watson de la Imperial College London. „Am fi putut face mai mult”, a spus el.
COVID-19 a ucis în mod oficial peste 6,3 milioane de persoane la nivel mondial, potrivit OMS.
Dar organizaţia a declarat luna trecută că numărul real ar putea fi de până la 15 milioane, atunci când sunt luate în calcul toate cauzele directe şi indirecte.
Cifrele sunt extrem de sensibile din cauza modului în care se reflectă asupra modului în care autorităţile din întreaga lume au gestionat criza.