Reprezentanții Romsilva au publicat imagini cu o capră neagră, surprinsă în timp ce îi învăța pe iezi să se cațăre în Parcul Național Munții Rodnei.
„Iezii de la „clasa pregătitoare” la lecția de cățărat în Parcul Național Munții Rodnei, într-o filmare deosebită realizată de colegul nostru Ioan Muntean. Se poate observa în filmare cum o capră neagră adultă îi învață pe iezi pe unde să se cațăre, atunci când ei, începători fiind, se împotmolesc printre stânci”, au scris cei de la Romsilva într-o postare pe o rețea de socializare online.
„Caprele negre sunt perfect adaptate zonei montane. Au musculatura foarte dezvoltată și copitele adaptate pentru deplasările cu ușurință în zonele stâncoase, inaccesibile altor specii, unde-și procură hrana și se refugiază din fața prădătorilor”, a mai transmis Romsilva.
Trăiesc în grupuri de până la 30 de exemplare, structura grupurilor fiind schimbată în funcție de anotimp.
Caprele negre au de obicei un singur ied, mai rar câte doi. Iezii sunt foarte jucăuși și ating maturitatea la trei ani. Iedul este avertizat de capra neagră la observarea unui pericol printr-un sunet caracteristic.
Se hrănesc cu măceșe alpine, muguri și vlăstari de foioase sau conifere, frunze de plante diferite, iar iarna consumă mușchi sau licheni.
Romsilva – Parcul National Munții Rodnei asigură faunei toate condițiile de hrană, liniște și adăpost, necesare unui habitat sănătos.
Parcul National Munții Rodnei, unul din cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, este al doilea parc național din țară ca suprafață, cu peste 47.000 de hectare, fiind situat în partea de nord a țării, în județele Maramureș și Bistrița-Năsăud.