Adulții tineri, mai predispuși să aibă simptome persistente de COVID-19
Aproape 1 din 5 adulți care au avut COVID-19 au simptome persistente, relevă un studiu american. Adulții tineri sunt mai predispuși să aibă simptome persistente decât adulții mai în vârstă.
Aproape 1 din 5 adulți americani care au declarat că au avut COVID-19 în trecut încă mai au simptome de lungă durată, potrivit datelor colectate în primele două săptămâni ale lunii iunie, au declarat miercuri oficialii americani din domeniul sănătății.
În general, 1 din 13 adulți din Statele Unite are simptome de COVID-19 lung care durează de trei luni sau mai mult după ce a luat pentru prima dată boala și pe care nu le avea înainte de infectare, au arătat datele.
Care sunt simptomele long-COVID?
Simptomele lungi ale COVID-19 variază de la oboseală, bătăi rapide ale inimii, dificultăți de respirație, dificultăți cognitive, dureri cronice, anomalii senzoriale și slăbiciune musculară. Acestea pot fi debilitante și pot dura săptămâni sau luni după recuperarea de la infecția inițială.
Analiza CDC a constatat, de asemenea, că adulții mai tineri au fost mai predispuși să aibă simptome persistente decât adulții mai în vârstă.
Femeile au fost, de asemenea, mai susceptibile de a avea COVID-19 de lungă durată decât bărbații, potrivit studiului, cu 9,4% dintre femeile adulte din SUA care au raportat simptome de long-COVID față de 5,5% dintre bărbați, relatează Reuters.
Studiul a constatat că aproape 9% dintre adulții hispanici au long-COVID, mai mult decât adulții albi și de culoare non-hispanici, și mai mult decât dublul procentului adulților asiatici non-hispanici.
Au existat, de asemenea, diferențe în funcție de statele americane, Kentucky și Alabama raportând cel mai mare procent de adulți cu simptome COVID-19 lungi, în timp ce Hawaii, Maryland și Virginia au raportat cel mai mic procent, potrivit sondajului.