Desfaci. Folosești. Arunci unde & cum trebuie. Colectarea separată: Ce trebuie să învățăm de la alții
În multe țări din Europa, deșeurile ajung în mare parte la groapa de gunoi. Chiar și așa, există țări în care decizii cu privire la sortarea și reciclarea acestora au fost luate din timp. Austria înregistrează cele mai ridicate rate de reciclare, respectiv 63%, fiind urmată de Germania (62%), Belgia (58%), Ţările de Jos (51%) şi Elveţia (51%).
Cadrul legal pentru gestionarea deșeurilor în Germania a apărut la începutul secolului al XIX-lea. În câteva regiuni s-au adoptat legi cu privire la eliminarea deșeurilor. Asta după ce oamenii au înțeles relația cauză-efect în lipsa igienei municipale și răspândirea bolilor. Prima lege națională uniformă de eliminare a deșeurilor din Germania datează din 1972. Ea a fost ajustată de-a lungul timpului și îmbunătățită pentru a constitui principalul Act de gestionare a deșeurilor din Germania. Acum, în Germania, se gestionează deșeurile într-o manieră ecologică. Și în Austria se colectează separat încă de la începutul anilor 1990. În plus, au fost impuse norme pentru tratarea diferită a deșeurilor, prin ordonanțe precum: ordonanța de depozitare la gropile de gunoi, ordonanța de incinerare a deșeurilor, ordonanța de obligativitate a tratării deșeurilor. Urmare a aplicării acestor ordonanțe, la groapa de gunoi au ajuns din ce în ce mai puține deșeuri și depozitate doar cele care nu mai puteau fi redate circuitului economic.
Proporţia reciclării deşeurilor municipale din Regatul Unit al Marii Britanii a crescut de la 12 la 39% între 2001 şi 2010, în timp ce ratele de reciclare din Irlanda au crescut de la 11 la 36% în aceeaşi perioadă. Slovenia, Polonia şi Ungaria şi-au îmbunătăţit, de asemenea, în mod spectaculos ratele de reciclare după aderarea la UE.
Europa înaintează cu succes în „ierarhia gestionării deşeurilor”, deşi o face într-un ritm mai lent decât cel solicitat de legislaţie. Cantitatea de deşeuri eliminate la depozite a scăzut din anul 2001, în timp ce cantitatea de deşeuri incinerate, compostate şi reciclate în Europa a crescut.
Acest articol face parte din campania Un’ Doi Trei, care își propune să informeze corect românii în legătură cu problema deșeurilor de ambalaje, să atragă atenția, dar și să diminueze impactul pe care deșeurile de ambalaje colectate necorespunzător îl au asupra mediului înconjurător, asupra calității vieților noastre și ale copiilor noștri.
Mai mult, campania urmărește să creeze un nou obicei sănătos, care să intre în rutina românilor, acela de a colecta separat deșeurile de ambalaje generate în fiecare zi.
Un’ Doi Trei este o campanie inițiată de Asociația OIREP Ambalaje – prin Clean Recycle, Eco-Rom Ambalaje, Ecologic 3R Ambalaje, Eco Synergy, Financiar Recycling, GreenPoint Management și Green Resources Management – în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.