Eșec pentru comunitatea LGBTQ în Japonia
Un tribunal din Japonia decide că interzicerea căsătoriilor între persoane de același sex nu este neconstituțională, într-o bătălie pentru drepturile LGBTQ.
Un tribunal din Osaka a decis că interdicția japoneză privind căsătoriile între persoane de același sex nu este „neconstituțională”, ceea ce reprezintă un eșec pentru activiștii pentru drepturile LGBTQ din singura națiune din Grupul celor șapte care nu permite persoanelor de același sex să se căsătorească, potrivit Reuters.
Trei cupluri de același sex – două de sex masculin și unul de sex feminin – au înaintat cazul la tribunalul districtual din Osaka, fiind doar al doilea caz în care această problemă este dezbătută în Japonia. Pe lângă faptul că a respins aspectul privind faptul că imposibilitatea de a se căsători este neconstituțională, instanța a respins și cererile lor de despăgubiri de 1 milion de yeni (7.414 dolari) pentru fiecare cuplu.
Hotărârea spulberă speranțele activiștilor de a crește presiunea asupra guvernului japonez pentru a aborda această problemă, după ce, în martie 2021, un tribunal din Sapporo a decis în favoarea unei cereri potrivit căreia nepermiterea căsătoriilor între persoane de același sex era neconstituțională.
Hotărârea spulberă speranțele activiștilor
Hotărârea a declanșat un val de comentarii pe rețelele de socializare din această țară, unde sprijinul public pentru căsătoria între persoane de același sex a crescut în sondajele de opinie.
„Incredibil”, a scris pe Twitter un avocat care lucrează la un al treilea caz pe această temă, care se judecă la Tokyo, cu un verdict care va fi dat în cursul acestui an.
Constituția Japoniei definește căsătoria ca fiind bazată pe „consimțământul reciproc al ambelor sexe”. Dar introducerea drepturilor de parteneriat pentru cuplurile de același sex în capitala Tokyo săptămâna trecută, împreună cu creșterea sprijinului în sondaje, a sporit speranțele activiștilor și avocaților pentru cazul din Osaka.
Legislația japoneză este considerată relativ liberală în anumite domenii după standardele asiatice, dar pe continent doar Taiwanul a legalizat până acum căsătoria între persoane de același sex.
Legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex ar avea implicații de anvergură
Conform normelor actuale din Japonia, cuplurile de același sex nu au voie să se căsătorească în mod legal, nu pot moșteni bunurile partenerului lor – cum ar fi casa pe care ar fi putut să o împartă – și, de asemenea, nu au drepturi părintești asupra copiilor partenerului lor.
Deși certificatele de parteneriat emise de unele municipalități individuale ajută cuplurile de același sex să închirieze o locuință împreună și să aibă drepturi de vizită la spital, acestea nu le oferă toate drepturile legale de care se bucură cuplurile heterosexuale.
Guvernul prefecturii din Tokyo a adoptat un proiect de lege pentru recunoașterea acordurilor de parteneriat între persoane de același sex – ceea ce înseamnă că mai mult de jumătate din populația Japoniei este acum acoperită de astfel de acorduri, scrie Mediafax.
Legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex ar avea implicații de anvergură atât din punct de vedere social, cât și economic, spun activiștii, facilitând atragerea și păstrarea lucrătorilor talentați de către companii și chiar ajutând la atragerea firmelor străine în cea de-a treia economie a lumii.