O propunere de rover lunar înfățișează combinația dintre un centaur și un robot
O companie japoneză a prezentat o propunere de rover lunar parcă desprinsă din mitologia antică. Vehiculul are patru picioare cu roți, iar partea de sus are o înfățișare umanoidă.
Robo-centaurul are două brațe asemănătoare cu ghearele, o secțiune mediană asemănătoare arahnidelor și două camere bombate în loc de ochi; vehiculul nu seamănă cu nicio altă sondă lunară realizată vreodată.
Numită R1, acestă propunere de rover lunar a fost creată și fabricată de GITAI în colaborare cu JAXA (agenția spațială a Japoniei). În timpul unui test recent, robotul a străbătut cu succes pe cele patru roți terenul denivelat de la o instalație JAXA care imita solul lunar. Roverul a reușit, de asemenea, să despacheteze o succesiune de piese cu mâinile ca o clemă și să asambleze cadrul unui panou solar.
O propunere de rover lunar cum nu s-a mai văzut
GITAI a produs o serie de roboți pentru diverse scopuri, printre care și R1. Potrivit site-ului web al companiei, obiectivul este de a duce tehnologia sa pe suprafața lunară reală până la mijlocul anilor 2020.
Robotul a trecut apoi prin alte câteva exerciții pentru a vedea cât de eficient ar putea naviga pe teren stâncos și pe pante. Imaginile testului, care au fost accelerate de până la 15 ori viteza normală, arată robotul ridicând o linguriță minusculă și un borcan transparent și recoltând sacadat o mică cantitate de praf lunar sintetic.
Noul robot asemănător centaurului este doar cel mai recent dintre roboții propuși și realizați pentru spațiu. Stația Spațială Internațională, de exemplu, are un robot companion pentru astronauți și brațe robotizate, dintre care unul a fost dezvoltat de Japonia. NASA a trimis, de asemenea, o serie de rovere robotizate pe Marte.
Însă niciunul dintre acestea nu posedă trăsăturile oarecum umane ale lui R1.
Cursa spațială
Robotul GITAI face parte dintr-o cursă pentru a crea noi modalități de a face activități în spațiu, precum mineritul sau producția, deoarece China și Rusia, precum și SUA și aliații săi, concurează pentru a stabili o bază lunară permanentă, scrie Interesting Engineering.
Un astfel de avanpost ar putea fi folosit pentru o varietate de obiective comerciale și științifice. Un număr de firme din SUA dezvoltă, de asemenea, roboți, rovere și aterizatoare lunare în pregătirea viitoarelor expediții.
Vă recomandăm să citiți și:
Un studiu arată că 1 din 2 copii români petrece până la 6 ore pe săptămână online
ADN-ul vedetelor ar putea fi furat și folosit în scopuri obscure, avertizează profesorii de Drept
Număr record de universități românești în clasamentele universitare mondiale