România se numără printre ţările cu cea mai redusă cantitate medie de emisii de gaze cu efect de seră per angajat, potrivit datelor din 2020, cu o medie de 10,9 tone, conform unui studiu realizat de Eurostat.
„Din 2010, emisiile de gaze cu efect de seră per angajat au fost într-o continuă scădere în Uniunea Europeană, datorită combinaţiei dintre reducerea emisiilor şi creşterea numărului de locuri de muncă. În 2020, fiecare angajat din Uniunea Europeană a generat 13,6 tone de emisii de gaze cu efect de seră, cea mai scăzută valoare înregistrată şi cu 4,4 tone mai puţin faţă de 2020“, notează realizatorii cercetării Eurostat, citați de ZF.
Între ţările membre ale UE, Danemarca se clasează la vârf, cu o cantitate de 24,7 tone de emisii de gaze cu efect de seră per angajat, fiind urmată de Irlanda cu 23,2 tone şi de Polonia cu 20,9 tone în 2020. La polul opus, Suedia şi Malta încheie clasamentul cu cele mai reduse cantităţi – 8,1 tone, respectiv 7,2 tone per angajat.
De precizat este că emisiile reduse din 2020 pot fi puse pe seama momentului de debut al pandemiei, când multe unităţi de producţie şi-au sistat activitatea.
Deşi cererea consumatorilor rezidenţiali a rămas constantă, cea mai mare parte a cantităţii de carbon este folosită în industrie, iar oprirea acesteia pentru o perioadă s-a văzut în cantitatea de emisii de gaze cu efect de seră. De pildă, în China pandemia de coronavirus a dus la o scădere de 25% în ceea ce priveşte emisiile de carbon, potrivit The Guardian.