Corpul uman are nevoie de somn la fel de mult pe cât are nevoie de hrană și apă. Cu toate acestea, mulți oameni nu reușesc să obțină suficient din acestea, provocând suferință atât pentru minte, cât și corp.
Oamenii care se chinuie pentru a închide ochii ar putea beneficia de monitorizarea somnului lor, dar au opțiuni limitate pentru a face acest lucru. Într-un nou studiu în ACS Applied Materials & Interfaces, o echipă descrie o soluție potențială: o pernă inteligentă cu autoalimentare care urmărește poziția capului, indică Eurek Alert.
Studiile au corelat lipsa cronică de somn și afecțiunile fizice, cum ar fi diabetul și bolile de inimă, precum și problemele de sănătate mintală. Cei interesați să înțeleagă mai bine ceea ce li se întâmplă noaptea au două opțiuni principale. Ei pot face un test de somn efectuat într-o unitate medicală sau pot folosi o aplicație printr-un smartphone sau un ceas inteligent – o alegere mult mai convenabilă, dar mai puțin precisă.
Recunoscând această nevoie și problemă, multe grupuri au început să dezvolte noi sisteme de monitorizare a etapelor de somn folosind nanogeneratoare triboelectrice (TENG). Aceste sisteme de autoalimentare au luat forma unor măști pentru ochi, curele, plasturi și chiar lenjerie de pat.
Ding Li, Zhong Lin Wang și colegii lor au dorit să adapteze această abordare pentru a crea o versiune mai puțin restrictivă, mai confortabilă, care se concentrează pe mișcarea capului în timpul somnului.
Pentru a construi această nouă pernă inteligentă, cercetătorii au formulat un strat triboelectric de polimer flexibil, poros. Mișcarea dintre cap și acest strat modifică câmpul electric din jurul electrozilor din apropiere, generând un curent.
Ei au legat împreună mai mulți dintre acești senzori cu autoalimentare pentru a crea o matrice TENG (FB-TENG) flexibilă și respirabilă, care poate fi plasată deasupra unei perne obișnuite. Acest sistem ar putea genera o tensiune care corespunde cantității de presiune aplicată și ar putea urmări mișcarea unui deget care trasează literele.
De asemenea, FB-TENG ar putea capta distribuția presiunii unui cap uman fals în timp ce acesta își schimbă poziția. Această pernă inteligentă ar putea avea utilizări dincolo de urmărirea somnului, spun cercetătorii. De exemplu, sistemul ar putea monitoriza pacienții cu boli care afectează mișcarea capului, cum ar fi tulburarea degenerativă a gâtului spondiloza cervicală. În plus, perna inteligentă ar putea fi adaptată pentru a oferi un sistem de avertizare timpurie pentru cei care riscă să cadă din pat, spun ei.
Autorii beneficiază de finanțare din partea Proiectului Național de Cercetare și Dezvoltare al Ministerului Științei și Tehnologiei din Republica Populară Chineză și Fundația Națională pentru Științe Naturale din China.
Cei care suferă de insomnie au un risc mai mare de a dezvolta probleme cognitive
„Ne îndreptăm ca somnambulii spre un alt război rece”, avertizează șefa FMI
Un britanic a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru contrabandă cu artefacte din Irak
Lipsa somnului ne poate afecta vederea. Cum alterează celulele stem din cornee?