Germania suplimentează ajutorul pentru Ucraina și cele mai importante sisteme de apărare antiaeriană. Înainte de invazie, Berlinul a anunțat că va trimite 5.000 de căști de protecție ca ajutor militar, într-un moment în care Germania se opunea furnizării de arme puternice Ucrainei, în speranța ca un război să nu aibă loc.
Deși ajutorul a fost la acel moment ironizat, imaginile surprinse recent arată cum căștile chiar i-au ajutat pe soldații ucraineni. Un militar a reușit să supraviețuiască schijelor unui bombardament rusesc: cu ajutorul unei căști de protecție germană și o vestă de protecție americană Improved Outer Tactical Vest (IOTV).
„Ajutorul militar nu înseamnă numai arme, dar și echipamentele de protecție care sunt vitale. Aici, o cască donată de Germania de tipul Gefechtshelm M92 și o vestă antiglonț americană au salvat un soldat ucrainean de schije”, a fost mesajul transmis pe Twitter de contul Ukraine Weapons Tracker, care centralizează armele folosite în războiul din Ucraina.
Ajutorul Occidentului cu arme grele furnizate Ucrainei a atins noi culmi, după patru luni de bombardamente. În timp ce țările vestice trimit obuziere, rachete antitanc, sisteme antiaeriene și alte echipamente grele, militarii ucraineni duc pe front o luptă grea, iar elementele de protecție individuală sunt de cele mai multe ori vitale.
Acum, cancelarul german Olaf Scholz a respins criticile aduse Germaniei în ceea ce privește livrarea de arme către Ucraina și a promis ajutor suplimentar.
În acest sprijin intră inclusiv sisteme de apărare anti-aeriană moderne. Cu toate acestea, ministrul german al afacerilor externe, Annalena Baerbock a precizat că livrarea lor ar putea dura luni bune: „Da, acest lucru necesită timp, poate chiar câteva luni.”
Deși Germania a fost dur criticată, Olaf Scholz susține că Berlinul a trimis arme Ucrainei imediat după începerea războiului. Mai bine de 15 milioane de cartușe, 100.000 de grenade de mână și peste 5.000 de mine antitanc au fost livrate până în prezent.
În următoarea perioadă, acesta a promis că va spori numărul armelor furnizate Ucrainei și va trimite și sistemul antiaerian IRIS-T. În tot acest timp, Germania a fost ferm[ pe poziții.
”Putin nu trebuie să își atingă obiectivele. El nu trebuie să scape cu acest atac militar împotriva unei alte țări. Acesta este un imperialism, pe care noi, în Europa, nu îl vom accepta”, a susținut cancelarul.