Aproape 2% din populația din El Salvador se află în închisoare
Autoritățile salvadoriene comit încălcări „masive” ale drepturilor omului, aproape 2% din populația țării fiind în detenție, susține Amnesty International, potrivit CNN.
Autoritățile salvadoriene au comis încălcări „masive” ale drepturilor omului, inclusiv mii de detenții arbitrare și încălcări ale procedurilor legale, tortură și rele tratamente, potrivit unui nou raport al Amnesty International.
Raportul a constatat că, de la sfârșitul lunii martie, aproape 2% din populația țării a fost reținută, iar cel puțin 18 persoane au murit.
La 27 martie, țara a fost plasată în stare de urgență pentru a face față unei creșteri a numărului de omucideri, provocată de bandele Barrio 18 și MS-13. Adunarea legislativă a țării a adoptat măsura la cererea președintelui Nayib Bukele, după ce o creștere a violențelor s-a soldat cu 62 de morți într-o singură zi. Măsura a fost prelungită de două ori.
Țara, plasată în stare de urgență pentru a face față unei creșteri a numărului de omucideri
De atunci, peste 36.000 de persoane au fost reținute, potrivit unei declarații a guvernului salvadorian, scrie Mediafax.
Autoritățile salvadoriene „comit încălcări flagrante și pe scară largă ale drepturilor omului și pedepsesc persoanele care trăiesc în sărăcie”, sub „pretextul de a pedepsi bandele”, a declarat Erika Guevara-Rosas, director pentru America la Amnesty International.
„În loc să ofere un răspuns eficient la violența dramatică provocată de bande și la provocările istorice de securitate publică cu care se confruntă țara, ele supun poporul salvadorian unei tragedii”, a adăugat ea.
Potrivit Amnesty, cel puțin 1.190 de copii au fost reținuți și ținuți în centre pentru tineri, mulți dintre ei fiind acuzați de apartenență la un grup ilegal de organizații teroriste.