La data de 16 septembrie 1994, 62 de studenți la la Școala Ruwa din Zimbabwe au susținut că au fost martori la aterizarea unui Obiect Zburător Neidentificat (OZN) pe un câmp din apropiere.
Incidentul, cel care ulterior a rămas cunoscut drept „Fenomenul de la Școala Ariel” s-a petrecut într-o zi aparent normală. La momentul prânzului – în timp ce profesorii au rămas în interiorul școlii pentru o ședință – elevii au susținut că ar fi văzut un disc argintiu aterizând pe un câmp din apropiere.
Copiii au alergat la marginea terenului școlii pentru a vedea mai bine despre ce era vorba. Câțiva dintre aceștia au afirmat chiar că ar fi văzut niște siluete ieșind din ceea ce părea să fie un vehicul, indică IFL Science.
Copiii au descris evenimentul profesorilor după încheierea pauzei. Incidentul care ar fi durat în jur de 15 minute a fost primit cu mult scepticism din partea cadrelor didactice. Cu toate acestea, atunci când au vorbit cu părinții lor în acea seară, au apărut unele întrebări care au fost apoi adresate corpului profesoral. Cu acest îndemn și intervenția unui cercetător local de OZN-uri, directorul școlii le-a cerut copiilor să deseneze ceea ce au văzut. S-au întors cu imagini destul de similare, care înfățișau vehicule argintii, clasice, de tipul unui OZN, uneori chiar și cu figuri extraterestre în apropiere.
„Părea că apăreau sclipiri în copaci. Se asemăna cu un disc. Ca un disc rotund”, spunea unul dintre copii la câteva zile în urma incidentului. „Am văzut ceva argintiu pe sol, printre copaci. Și am mai văzut o persoană în negru”, a mai spus un altul. Povestea devine din ce în ce mai complicată de aici înainte, făcând dificil de stabilit cu exactitate ceea ce s-a petrecut în realitate.
Elevii au fost interveviați la o zi după eveniment de specialistul în OZN-uri Cynthia Hind, care a descoperit că elevii – care aveau un istoric familial diferit – au descris lucruri similare despre incident. Unii credeau că este vorba despre Zvikwambo – spirite ale oamenilor, trezite la viață prin magie – sau Tikoloshe – creaturi pitice din folclorul local. Potrivit spuselor lui Hind, aceste interpretări diferite, acompaniate de desene asemănătoare, dau mai multă credibilitate faptului că elevii au asistat la un eveniment similar.
De asemenea, cercetătoarea a mai considerat că elevii nu ar fi avut acces la mass-media despre OZN-uri care să le vicieze în vreun fel mărturia sau să le alimenteze cumva imaginația, spunând că „mulți dintre acești copii nu merg la film, ei trăiesc la ţară, iar părinţii sunt fermieri”. Așadar, dacă nu ar fi întâlnit aceste imagini înainte și apoi au descris ceva similar, dă mai multă credibilitate faptului că întâlnirea lor cu extratereștri a fost reală.
Copiii au fost mai apoi interveviați de John Mack, profesor de psihiatrie de la Harvard. Prin mărturiile colectate, a apărut un nou fir narativ. Discutând cu profesorul – care publicase recent o carte despre OZN-uri și era foarte implicat în acest subiect – copiii au raportat că au primit mesaje telepatice de la așa-ziși extratereștri, răspândind un mesaj ecologic. Mack a fost investigat recent de Harvard pentru că a dat prea multă credibilitate ideii pacienților care „raportaseră o întâlnire de gradul zero cu o formă de viață extraterestră”.
În ciuda faptului că a fost unul dintre motivele pentru care incidentul de la Școala Ariel este atât de cunoscut, tehnica lui de interviu a fost neglijentă. La câteva luni după incident, ceea ce înseamnă că elevii și-ar fi putut consolida poveștile în minte, este probabil că el să-i fi determinat – chiar și inconștient – să-și amintească aceste evenimente telepatice. Hind, între timp, a intervievat copiii în grupuri de câte patru sau șase, făcând oarecum mai puțin impresionantă similitudinea detaliilor poveștii.
O altă problemă cu ideea lui Hind conform căreia copiii intraseră în contact cu reprezentările tipice ale extratereștrilor în mass-media a fost că țara se afla în mijlocul unei isterii legată de OZN-uri la acea vreme. Cu două zile înainte, racheta Zenit-2 – de la lansarea satelitului Cosmos 2290 – a reintrat în atmosferă, producând o minge de foc pe cer.
Explicațiile mai raționale – care nu vă cer să acceptați că extratereștrii au zburat pe aici, au transmis un mesaj vag unor școlari și apoi au plecat – variază de la isteria în masă și până la o simplă farsă. O echipă, care documentează cazuri de isterie în masă în Africa, în această perioadă, spune că ar trebui să putem eticheta acest lucru și incidente similare drept isterie în masă fără a investiga prea mult.
„Timpul nu ar trebui pierdut într-o căutare inutilă a cauzelor unui eveniment care, prin întărirea comportamentului, pot servi la prelungirea episodului”, au scris cercetătorii în Malawi Medical Journal.
Oamenii de știință au identificat 29 de planete de unde extratereștrii ar putea observa Pământul
„O societate secretă” din cadrul Pentagonului ar ascunde informații vitale despre OZN-uri
Patru civilizații extraterestre ostile s-ar putea ascunde în Calea Lactee, sugerează un studiu