O companie din China a lansat sateliți care vor fi folosiți de mașinile autonome
O companie din China a lansat primii nouă sateliți pe orbita joasă a Pământului care vor fi folosiți pentru mașini autonome.
Grupul chinezesc Zhejiang Geely Holding Group a efectuat recent prima lansare de sateliți. Compania a trimis nouă sateliți pe orbita joasă a Pământului, în timp ce construiește o rețea pentru a oferi o navigație mai precisă pentru vehiculele autonome.
Sateliții GeeSAT-1, concepuți și fabricați de chinezi, au fost lansați de la Centrul de lansare a sateliților Xichang din provincia Sichuan din sud-vestul țării. Geely a declarat că se așteaptă ca alți 63 să fie pe orbită până în 2025 și că, în cele din urmă, intenționează să aibă o constelație de 240 de sateliți.
Ce funcții va îndeplini rețeaua de sateliți?
Odată cu lansarea, Geely devine al doilea mare producător auto care are o afacere spațială. SpaceX, deținută de Elon Musk, are peste 2.000 de sateliți pe orbită pentru rețeaua sa Starlink, care oferă servicii comerciale de internet. Starlink intenționează să aibă o rețea de 4.408 sateliți.
În timp ce SpaceX folosește propriile rachete pentru a-și lansa sateliții, Geely a utilizat o rachetă Long March 2C dezvoltată și operată de o entitate de stat chineză pentru lansarea celor nouă, anunță Reuters.
Pe lângă faptul că va oferi suport de poziționare de înaltă precizie pentru mașinile care se conduc singure, Geely a declarat că rețeaua sa va avea și alte funcții comerciale, cum ar fi furnizarea de servicii de comunicații la Jocurile Asiatice din septembrie.
Rețelele de sateliți ale Chinei, dominate de armată
Sateliții au o durată de viață operațională de cinci ani și se vor dezintegra în atmosfera terestră fără a lăsa resturi spațiale, a adăugat compania.
Rețelele de sateliți ale Chinei sunt dominate de armata sa, dar guvernul a început să permită investiții private în industria spațială a țării în 2014. De atunci, companiile comerciale, unele susținute de guvernele locale, s-au grăbit să intre în acest sector, majoritatea concentrându-se pe fabricarea de sateliți, iar restul încercând să construiască mici vehicule de lansare, inclusiv rachete reutilizabile.