Grota lui Moș Crăciun din Finlanda, adăpost împotriva bombelor

03 06. 2022, 03:00
Sursa foto: Profimedia

Invazia Rusiei în Ucraina nu a prins Finlanda nepregătită. Parcul tematic al lui Moș Crăciun din „orașul său natal” este pregătit să își retragă spiridușii și să revină la funcția sa inițială, aceea de adăpost de urgență împotriva bombelor în caz de atac.

Zeci de mii de oameni vizitează în fiecare an parcul lui Moș Crăciun din orașul Rovaniemi din Laponia pentru a-l întâlni pe Moș Crăciun și pentru a se fotografia cu el. Coridoarele subterane sunt ocupate de oficiul poștal al Moșului, școala de elfi, magazine de artizanat, pomi de Crăciun și reni.

Scopul său principal, însă, este departe de a fi unul festiv, potrivit Reuters.

Sculptat într-un deal de aproximativ 50 de metri, adăpostul este echipat pentru a rezista la bombardamente sau la un atac chimic sau nuclear și ar putea găzdui 3.600 de persoane.

Invazia Rusiei în Ucraina nu a prins Finlanda nepregătită

Acesta dispune de paturi de camping, truse de prim ajutor și chiar echipamente pentru a săpa un tunel de ieșire la suprafață în cazul în care construcția se prăbușește. Un puț separat asigură apa, deși oamenii ar trebui să își aducă propria hrană.

În timp ce majoritatea obiectelor cu tema Moș Crăciun ar trebui să fie evacuate în cazul în care adăpostul ar trebui să fie folosit, unele jucării din magazinul de cadouri ar fi păstrate pentru copiii care caută siguranță acolo.

„În cazul unei crize, locuitorii din Rovaniemi vor fi protejați aici”, a declarat șeful securității din Rovaniemi, Tapio Hietakangas, în vârstă de 54 de ani: „iar dacă vin familii și trebuie să stea aici pentru mult timp, acesta este un loc bun dacă ne gândim la confortul copiilor”.

Zeci de mii de oameni vizitează în fiecare an parcul lui Moș Crăciun

Adăpostul lui Moș Crăciun este doar unul dintre cele aproximativ 50.000 de adăposturi construite după ce țara nordică a cunoscut două războaie cu Uniunea Sovietică în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În mod normal, adăpostind piscine, centre sportive sau garaje pe timp de pace, această vastă rețea a devenit parte din viața de zi cu zi în Finlanda, scrie Mediafax.

Acestea pot fi transformate în câteva ore în locuințe de urgență pentru aproximativ 80% din populația sa de 5,5 milioane de locuitori, în cazul în care o acțiune militară depășește granița de 1.300 km dintre Finlanda și Rusia sau chiar în cazul unui dezastru la o centrală nucleară din Rusia.

Furnizorii privați sunt plătiți de guvern pentru a menține depozite suplimentare de alimente, combustibil și medicamente.