Lumea se confruntă cu provocări „formidabile”, printre care COVID-19, războiul din Ucraina și variola maimuței, a avertizat șeful Organizației Mondiale a Sănătății, citat de BBC.
Tedros Adhanom Ghebreyesus a vorbit la Geneva, unde experții agenției de sănătate a ONU discutau despre epidemia de variolă a maimuței din 15 țări din afara Africii.
Mai mult de 80 de cazuri au fost confirmate în Europa, SUA, Canada, Australia și Israel. Cu toate acestea, riscul pentru publicul larg este scăzut.
Variola maimuței – virusul care este cel mai frecvent în zonele îndepărtate din Africa Centrală și de Vest – nu tinde să se răspândească ușor între oameni, iar boala este de obicei ușoară.
Potrivit Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie, majoritatea persoanelor care se infectează cu acest virus se recuperează în câteva săptămâni.
Epidemia i-a luat prin surprindere pe oamenii de știință, iar oficialii britanici din domeniul sănătății au emis noi sfaturi, spunând că persoanele care contactează cazurile cu risc ridicat ar trebui să se autoizoleze timp de trei săptămâni. Belgia a devenit vineri prima țară care a anunțat o carantină de trei săptămâni pentru persoanele infectate.
Alte cazuri confirmate sunt așteptate să fie anunțate în Marea Britanie, relatează ziarul The Guardian.
Vorbind la deschiderea adunării generale a OMS, Dr. Tedros a declarat: „Este o problemă de sănătate: „Bineînțeles că pandemia (de COVID-19) nu este singura criză din lumea noastră. În timp ce vorbim, colegii noștri din întreaga lume răspund la focare de ebola în Republica Democratică Congo, la variola maimuței și hepatita de cauză necunoscută și la crize umanitare complexe în Afganistan, Etiopia, Somalia, Sudanul de Sud, Republica Arabă Siriană, Ucraina și Yemen. Ne confruntăm cu o convergență formidabilă de boli, secetă, foamete și război, alimentată de schimbările climatice, inechitate și rivalitate geopolitică”, a adăugat șeful OMS.
Anterior, OMS a declarat că o serie de alte cazuri suspecte de variolă maimuței sunt în curs de investigare – fără a numi țările implicate – și a avertizat că este posibil să fie confirmate mai multe infecții.
După ce epidemia a fost identificată pentru prima dată în Marea Britanie, virusul a început să fie detectat în întreaga Europă – agențiile de sănătate publică din Spania, Portugalia, Germania, Belgia, Franța, Olanda, Italia și Suedia confirmând cazuri, scrie Mediafax.
Alte cazuri au fost confirmate în Austria și Elveția. Deși nu există un vaccin specific pentru variola maimuțelor, mai multe țări au declarat că stochează vaccinuri împotriva variolei, care au o eficiență de aproximativ 85% în prevenirea infecției, deoarece cele două virusuri sunt destul de asemănătoare.