Restaurantele de tip „fish and chips” din Marea Britanie sunt supuse unor presiuni severe, în condițiile în care prețurile ingredientelor cheie – inclusiv ale codului și ale uleiului de gătit – au crescut ca urmare a atacului rus asupra Ucrainei.
Până la o treime din cele aproximativ 10.000 de restaurante fish and chips din țară s-ar putea închide în următoarele nouă luni, a declarat Andrew Crook, președintele Federației naționale a respectivelor unități. Criza este cea mai gravă pe care a văzut-o, a declarat el pentru CNN Business.
Grupul reprezintă 1.200 de afaceri de fish-and-chips și funcționează de mai bine de un secol, scrie CNN.
Crook, care deține propriul său magazin, a declarat că prețurile au început să crească spre sfârșitul anului trecut, dar costurile ingredientelor de bază au crescut vertiginos de la sfârșitul lunii februarie, când Rusia a invadat Ucraina.
„Pe toată linia, totul a crescut”, a spus Crook.
Întreprinderile din toate industriile se luptă cu prețurile în creștere, deoarece blocajele din lanțul de aprovizionare au fost exacerbate de războiul din Ucraina. Dar magazinele britanice de pește și cartofi prăjiți, care în mod tradițional funcționează cu marje foarte mici, simt o presiune deosebită din cauza dependenței industriei de importurile rusești.
Până la 40% din codul și eglefinul din industrie provin din apele rusești, iar aproximativ jumătate din uleiul de floarea-soarelui este importat din Ucraina, a declarat Crook.
Întreprinderile plătesc cu aproximativ 83% mai mult pentru uleiul de floarea-soarelui față de începutul lunii martie, potrivit lui Crook. Uleiul de palmier, o alternativă comună, și-a dublat prețul. Indonezia – cel mai mare exportator de ulei de palmier din lume – a început să restricționeze exporturile luna trecută pentru a menține aprovizionării interne.
La aceste probleme se adaugă facturile la energie și prețurile explozive la îngrășămintele necesare pentru cultivarea cartofilor.
Peștele și cartofii prăjiți este una dintre mâncărurile naționale neoficiale ale Regatului Unit. Primele magazine au fost deschise în anii 1860 și s-au răspândit rapid pe măsură ce țara s-a industrializat, ajutând la hrănirea muncitorilor din fabrici, potrivit grupului comercial. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în timp ce guvernul raționaliza alte alimente de bază, precum ceaiul, untul, carnea, fish and chips au fost exceptate, atât de important era acest fel de mâncare pentru clasele muncitoare.
Clienții se așteaptă ca fish and chips-ul să fie ieftin, a spus Crook. În urmă cu un an, prețul mediu pentru un cod și o porție de cartofi prăjiți ar fi fost de aproximativ 7 lire sterline, a spus Crook. Acum, el estimează că este de aproximativ 8,50 lire sterline – o creștere de 21%.
„Riscăm să ne scoatem noi înșine de pe piață… încercăm să menținem creșterile la un nivel cât mai scăzut posibil”, a spus Crook. „Am pierdut câțiva clienți obișnuiți care obișnuiau să vină în fiecare vineri”, a adăugat el.
Temerile că guvernul britanic va impune tarife de import dure pentru peștele alb rusesc au împins companiile să se aprovizioneze cu alternative, ceea ce a dus la o creștere și mai mare a prețului peștelui islandez și norvegian pe care Crook îl cumpără.
Prețul unei lăzi de cod islandez este acum de 270 de lire sterline (331 de dolari), față de 140 de lire sterline (176 de dolari) în această perioadă a anului trecut, a declarat Crook.
Britanicii se confruntă cu cea mai gravă criză a costului vieții din ultimele decenii. Inflația anuală a atins 7% în martie, cel mai ridicat nivel din ultimii 30 de ani, și ar putea atinge 10% în cursul acestui an, potrivit Băncii Angliei.
Mai mult de o jumătate de milion de întreprinderi mici din Marea Britanie – adică aproximativ una din 10 – intenționează să închidă, să își reducă activitatea sau să vândă în următorul an, deoarece multe dintre ele se luptă să obțină finanțare, potrivit unui sondaj realizat de Federația întreprinderilor mici.