Avocații încearcă să o facă pe Happy un elefant cu personalitate juridică
O femelă de elefant din New York pe nume Happy se va prezenta în fața instanței judecătorești. Motivul? Activiștii încearcă să o facă elefant cu personalitate juridică.
Avocații de la Nonhuman Rights Project au depus o cerere de habeas corpus în numele lui Happy pentru a-i stabili calitatea de persoană juridică și astfel să o elibereze din captivitate de la Grădina Zoologică din Bronx, unde a trăit și a fost expusă din 1977, unde a fost dusă pe când avea doar șase ani, potrivit Wall Street Journal, citat de Futurism.
„Elefantul este întemnițat împotriva voinței lui. De mai bine de 40 de ani a fost ținută prizonieră”, a declarat Steven Wise, de la NRP, avocatul lui Happy.
Va reuși Happy să devină un elefant cu personalitate juridică?
După cum notează NRP pe site-ul său, Happy a devenit primul elefant care a „trecut” testul de recunoaștere în oglindă (despre care se presupune că indică conștientizarea de sine a animalelor) în 2005. În același an, notează site-ul, o altă femelă de elefant din același țarc, Sammie, a fost eutanasiată din cauza unor probleme renale; pentru că Happy nu se înțelegea cu niciunul dintre ceilalți elefanți ai grădinii zoologice, de atunci a rămas practic singură.
După eutanasierea lui Sammie, grădina zoologică a spus că va pune capăt deținerii elefanților în captivitate odată ce altul dintre aceștia va muri, dar încă nu au făcut acest lucru.
„Cel mai singur elefant din lume”
Dar pentru că Happy a rămas sănătoasă, în ciuda faptului că are mai mult de 50 de ani, ea a devenit „Cel mai singur elefant din lume” și este, după cum a scris New York Post în 2012, adesea ținută în cuști care au o lungime de doar aproximativ două ori mai mare decât a corpului ei.
Procesul lui Happy, care se va desfășura la Curtea Supremă a statului New York, este unul dintre multele pe care NRP și alte organizații le intentează pentru a stabili mai multe drepturi pentru non-oameni. Va reuși Happy să devină un elefant cu personalitate juridică? Acest lucru rămâne de văzut, dar cert este că există șanse.
Vă recomandăm să citiți și:
Fermele de lactate ar putea gestiona emisiile de metan cu ajutorul dronelor. Care e mecanismul?
Oamenii de știință au descoperit ce-l ucide pe cel mai mare pește din lume