Kinjal, „pumnalul” nuclear (DOCUMENTAR)
This browser does not support the video element.
Moscova s-a folosit de retorica nucleară, încă din primele zile ale invaziei din Ucraina, iar primul care a făcut acest lucru a fost chiar Vladimir Putin, care anunța, la începutul războiului, că a ordonat punerea în stare de alertă a forțelor strategice.
Încă de atunci, atât Vladimir Putin, cât și alți lideri de la Moscova au invocat, în diferite momente, capacitatea nucleară a Rusiei.
Recent, șeful agenției spațiale ruse Roscosmos, Dmitri Rogozin, a anunțat că, în cazul unui război nuclear, Rusia ar distruge țările NATO în jumătate de oră.
Rogozin este cunoscut pentru declarațiile sale șocante însă, în ultimele comentarii făcute pe canalul său de Telegram, nu a precizat dacă anunțul se referea la anumite țări NATO sau la toate.
Acesta a adăugat că Rusia nu poate permite un astfel de război, deoarece „consecințele schimbului de lovituri nucleare vor afecta starea Pământului nostru”.
Totodată, șeful agenției spațiale ruse a acuzat NATO că poartă un război împotriva Rusiei și a ales să elaboreze propria definiție a operațiunii militare speciale a Rusiei, termen folosit de liderul de la Kremlin pentru atrocitățile din Ucraina.
El a adăugat că Rusia va trebui “Să învingă acest inamic mai puternic din punct de vedere economic și militar, cu mijloace armate convenționale”.
Planurile nu au mers așa cum au fost stabilite încă de la început, iar armata rusă a avut mari pierderi de echipamente atât în luptă, cât și din cauza problemelor logistice.
Astfel, din lipsa stocurilor de rachete convenționale, rușii au trecut la atacurile cu rachetele sofisticate, mai exact, proiectilele hipersonice Kinjal, despre care s-a spus în mai multe rânduri că ar fi „super-arma” de care dispune Vladimir Putin. Acestea au fost folosite de câteva ori în Ucraina, încă de la începutul războiului.