Discursul ținut de Putin pe 9 mai și implicațiile sale externe (DOCUMENTAR)

11 05. 2022, 08:30

This browser does not support the video element.

“Intervenţia” Rusiei în Ucraina a fost necesară, pentru că Occidentul “se pregătea să ne invadeze pământul, inclusiv Crimeea”. Așa  a motivat invazia Ucrainei Vladimir Putin, de Ziua Victoriei. Un discurs împotriva NATO previzibil. Chiar și așa, liderul de la Kremlin a uimit prin mai multe declarații.

Liderul rus a spus în discursul său că „Ziua Victoriei este sacră” pentru ruși.

„Cei care au înfrânt nazismul în cel de-al Doilea Război Mondial ne-au dat un exemplu de eroism pentru toate timpurile. Au fost o generație de învingători și întotdeauna ne vom compara cu ei. Slavă Forțelor noastre armate! Pentru Rusia, pentru victorie! Ziua Victoriei este sacră pentru noi, luptăm pentru copiii noștri, pentru poporul nostru. ONU a avut alte planuri. Au pregătit o operaţiune împotriva noastră. Au trimis trupe aproape de graniţele noastre. A apărut un sentiment de ură împotriva Rusiei la nivel internaţional. Luptăm pentru oamenii noştrii din Donbas, pentru securitatea ţării noastre.” – a afirmat Putin pe 9 mai.

„NATO nu a vrut să asculte Rusia”

Potrivit lui Putin, țările Alianței nu au vrut să „asculte” Rusia.

„Țările NATO nu au vrut să ne asculte și asta înseamnă că, în realitate, aveau alte planuri, iar noi am văzut asta. Pregăteau o altă operațiune în Donbas, o agresiune împotriva teritoriilor noastre istorice, inclusiv Crimeea. Au mutat trupe în vecinătatea teritoriilor noastre. Am văzut cum SUA și minionii săi ne-au amenințat”, a acuzat Putin.

Nu este surprinzător faptul că liderul de la Kremlin glorifică trecutul sovietic în discursul susținut de Ziua Victoriei la Moscova, spune Katarzyna Zysk, expert militar și profesor în cadrul Institutului Norvegian pentru Studii de Apărare, potrivit BBC. Un punct important al intervenției lui Putin la Parada de Ziua Victoriei a fost momentul în care acesta „a sugerat că Rusia a fost în război cu NATO, precum și cu Ucraina”, subliniază profesorul  Katarzyna Zysk.

Citește continuarea pe Gândul!