Trimis în spațiu de o centrifugă uriașă? Ideea absolut amețitoare a unui start-up
Start up-ul SpinLaunch a conceput o metodă ingenioasă de a demonstra modul în care putem trimite încărcături pe orbită, fără a fi nevoie de combustibil chimic, ci doar de o centrifugă uriașă.
Concret, prin rotirea suficient de rapidă a încărcăturii într-o centrifugă uriașă, iar mai apoi eliberarea pe traiectoria potrivită, se poate ajunge în spațiu, indică IFL Science.
În cadrul ultimului test, cei de la SpinLaunch au adăugat și o cameră pentru a se putea observa cum este să fii propulsat în spațiu, iar rezultatul a fost unul de-a dreptul uimitor.
Cum ar fi să fii aruncat în spațiu de o centrifugă uriașă?
Compania a derulat mai multe teste cu ajutorul acceleratorului suborbital de masă, atingând velocități ce sparg bariera sunetului. Cel de-al optulea test, derulat pe 22 aprilie, este interesant în special pentru că a fost adăugată o sarcină utilă optică pe proiectilul lung de trei metri, sau cu alte cuvinte, au pus o camera la bord.
Mulțumită acesteia, acum se poate vedea cum este să fii rotit de o centrifugă de 33 de metri și mai apoi aruncat în spațiu. Înregistrările care provoacă stări de amețeală arată camera rotindu-se în centrifugă, înainte ca întreaga rachetă să lase Pământul în urmă. Rotirea s-a făcut în mod intenționat, pentru a da mai multă stabilitate zborului.
O nouă metodă de a ajunge în spațiu
Proiectilul a urcat cu o viteză de 1600 de kilometri pe oră, atingând o înălțime de 7620 de metri și zburând pentru 82 de secunde. Uimitor, Acceleratorul de Masă Suborbital A-33 funcționează doar la o mică parte din capacitatea pe care o posedă.
Centrifuga ar putea fi de trei ori mai mare și ar putea lansa încărcături mult mai repede. Rachetele ar putea ajunge la 60 kilometri înainte de a-și activa motoarele și de a-și vedea de drum.
Accelerația prin care a trecut încărcătură este de aproximativ 10.000 de G, așa că nu este ceva ce ar putea tolera un om, dar reduce costurile livrării de materiale din spațiu de 20 de ori, adică la suma de 500.000 de dolari pentru o lansare.
Vă mai recomandăm și:
Dmitri Rogozin nu și-a dorit niciodată să conducă programul spațial rus, spune un fost oficial NASA
Ce încearcă să ne transmită Pământul? Un mesaj ciudat apărut în nori a fost observat din spațiu
Roverul din programul ExoMars are slabe șanse de lansare înainte de 2028
Astronauții Crew-4 au ajuns la Stația Spațială Internațională, la bordul unei capsule Space