Picnicurile au fost interzise în nordul Romei, în condițiile în care autoritățile sanitare încearcă să limiteze populația de mistreți. După invazia mistreților, a fost detectat primul caz de pestă porcină africană în centrul Italiei.
Pe lângă picnicurile interzise, pubelele au fost îngrădite într-o mare parte a nordului Romei. De asemenea, a fost interzisă hrănirea sau apropierea de animale, în timp ce persoanelor care au fost pe câmpuri sau prin rezervațiile naturale din zonele afectate li s-a cerut să își dezinfecteze pantofii.
Pesta porcină africană, mortală pentru porci și mistreți, dar inofensivă pentru oameni, a fost detectată joi la un mistreț mort în rezervația naturală Insugherata. Este pentru prima dată când se anunță un caz în centrul Italiei, după ce boala a fost descoperită în ianuarie la mistreți în regiunea de nord Piemont.
„Zonele roșii” din Roma, adică cele cu restricții, se află în nordul și nord-vestul capitalei italiene, inclusiv o zonă din apropierea Vaticanului.
Aproximativ 23.000 de mistreți trăiesc în Roma și în împrejurimi, potrivit estimărilor asociației fermierilor Coldiretti. Animalele sunt adesea văzute în parcuri, plimbându-se sau căutând hrană în tomberoanele de gunoi pline, mai ales în cartierele din nordul orașului.
Săptămâna trecută, o femeie a fost rănită după ce a fost trântită la pământ de un mistreț, atunci când scotea gunoiul.
Andrea Costa, subsecretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat că guvernul discută un „plan de sacrificare” pentru a reduce populația de mistreți, notează The Guardian.
„Respect sensibilitatea activiștilor pentru drepturile animalelor și a ecologiștilor, dar ne confruntăm cu o situație de urgență și aceasta trebuie abordată cu măsuri de urgență”, a declarat acesta pentru Rai.