Cât de eficient ar fi pentru Ucraina sistemul antirachetă „Iron Dome” (DOCUMENTAR)
This browser does not support the video element.
Israelul poate oferi Ucrainei, sub formă de ajutor militar, sistemul antirachetă Iron Dome. Anunțul a fost făcut public după ce Israelul a denunțat declarațiile ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, care a sugerat că Adolf Hitler ar fi avut origini evreiești.
Iron Dome a devenit cunoscut în anul 2021, în urma celui mai mare atac cu rachete asupra Israelului, atunci când armata a reușit să intercepteze un număr mare de proiectile de artilerie trase din zona fâșiei Gaza de gruparea Hamas.
Cupola de fier este un sistem antirachetă dezvoltat de firme israeliene cu sprijinul financiar și suportul tehnic al Statelor Unite.
Oficiali militari israelieni au precizat că Iron Dome a reușit să intercepteze 90% din cele aproape 1.000 de obuze de artilerie și rachete de tip Katiușa, lansate asupra Israelului în cadrul confruntărilor din Fâșia Gaza.
În cazul în care oficialii israelieni ar livra un astfel de sistem defensiv Ucrainei, această decizie ar marca o schimbare totală de politică a guvernului de la Tel Aviv.
Asta pentru că, până în prezent, Israelul a livrat Ucrainei un spital de campanie, 100 de tone de ajutoare – echipamente medicale, pături, purificatoare de apă, căști și veste antiglonț.
Sistemul este conceput pentru a intercepta și distruge rachete cu rază scurtă de acțiune și obuze de artilerie trase de la distanțe de 4 kilometri până la 70 de kilometri.
Din 2011 până în 2021, Statele Unite au contribuit cu un total de 1,6 miliarde USD la sistemul de apărare Iron Dome, cu încă un miliard USD aprobat de Congresul SUA în 2022. Iron Dome a fost declarat operațional și inițial desfășurat la 27 martie 2011 lângă Beersheba.
La 7 aprilie 2011, sistemul a interceptat cu succes o rachetă lansată din Gaza pentru prima dată. La 10 martie 2012, The Jerusalem Post a raportat că sistemul a doborât 90% din rachetele lansate din Gaza care ar fi aterizat în zonele populate.