Soluția găsită de Lituania pentru șantajul energetic practicat de Rusia (DOCUMENTAR)
This browser does not support the video element.
În plină criză energetică europeană și în focul luptelor din Ucraina, mitul Kremlinului atotputernic revine, conferit de resursele de carburi. Multe țări europene care susțin lupta Ucrainei sunt dependente de gazul rusesc. Discuțiile legate de decuplarea de la conducta rușilor sau măcar construirea unor alternative sunt întâlnite de scepticism. De aici, însă până la imposibil este cale lungă și necesită o analiză complexă. Fiecare stat membru are o dependență diferită față de gazul rusesc. De această dată România este de partea fericită, având nevoie de asigurarea a doar 20% din necesar din Rusia. Alte state membre precum vecinii bulgari, nu sunt în această situație fericită. Aici adevărata provocare pentru construirea unei soluții pe termen lung este mobilizarea întregii Uniuni Europene înspre direcția comună, independența față de gazul rusesc.
Gazul rusesc este atractiv pentru că de obicei este ieftin și aproape întotdeauna disponibil. Economiile de top ale blocului comunitar închid centralele pe cărbune, iar energia nucleară a fost abandonată de țări precum Germania din planurile pentru viitor, până anul acesta. Europa nu este doar principala piață a Rusiei pentru exporturile sale de petrol și gaze naturale ci, prin extensie, Europa este principala sa sursă de venituri. Exporturile totale ale Rusiei au ajuns la 489,8 miliarde de dolari în 2021. Dintre acestea, țițeiul a reprezentat 110,2 miliarde de dolari, produsele petroliere 68,7 miliarde de dolari, 54,2 miliarde din gaze naturale prin conducte și 7,6 miliarde de dolari gaze naturale lichefiate.
Lituania este prima țară din Europa care a reușit să renunțe la gazul rusesc, iar întregul consum de energie se va face pe baza importurilor de gaz lichefiat. În acest sens, președintele lituanian, Gitanas Nauseda a susținut că:
“Din această lună, nu mai există gaz rusesc în Lituania. Cu ani în urmă, țara mea a luat decizii care astăzi ne permit să rupem legăturile energetice cu agresorul. Dacă noi o putem face, o poate face și restul Europei”.