Home » D:News » Cine este Elon Musk și de ce este atât de faimos?

Cine este Elon Musk și de ce este atât de faimos?

Publicat: 27.04.2022

Elon Musk este unul dintre fondatorii și directorul executiv al producătorului de mașini electrice Tesla și al producătorului de rachete SpaceX.

Născut în Africa de Sud, Musk a petrecut ceva timp în Canada înainte să se mute în cele din urmă în Statele Unite ale Americii. A urmat cursurile Universității din Pennsylvania, iar apoi Musk a început să înregistreze succese în zona antreprenorială cu Zip2 și X.com.

De asemenea, Elon Musk a jucat un rol crucial în crearea companiei care avea să devină PayPal.

Elon Musk este cel mai bogat om din lume

Succesul său răsunător a dus la comparații cu alți vizionari, cum ar fi Steve Jobs, Howard Hughes, Henry Ford și Bill Gates. După o copilărie adesea dificilă, Musk a dezvoltat o etică a muncii necontenită și o viziune stăruitoare.

Momentan, Elon Musk este cel mai bogat om din lume, averea sa ajungând la 269,7 miliarde de dolari.

Elon Reeve Musk s-a născut în 1971 în Pretoria, una dintre cele trei capitale ale Africii de Sud. Tatăl său a fost inginer, iar mama sa model și nutriționist. Elon este cel mai mare dintre cei trei copii, toți având cariere de succes. Fratele său, Kimbal Musk, este activist de mediu și investitor. Sora sa, Tosca Musk, este regizor și producător premiat.

„Copiii mei nu au parte de îndeajuns de multă suferință”

După divorțul părinților din 1980, Musk a trăit în principal cu tatăl său. Elon avea mai târziu să-l descrie pe tatăl său drept „o ființă umană îngrozitoare, aproape orice lucru teribil la care te-ai putea gândi, el l-a făcut”. „Am avut o copilărie îngrozitoare. Am avut parte de multă suferință. Copiii mei nu au parte de îndeajuns de multă suferință”, a declarat Musk.

De asemenea, Musk a povestit că a avut puțini prieteni la școală, iar anii aceia au fost brutali.

„L-au convins pe prietenul meu cel mai bun să mă scoată din ascunzătoare și să mă bată. Iar asta a durut. Timp de mai mulți ani, nu am avut parte deloc de pauză. Eram fugărit și bătut la școală, iar apoi veneam acasă, acolo unde era aproape la fel de îngrozitor”, a spus Musk.

Așadar, tehnologia a fost marea șansă pentru Elon Musk. La vârsta de doar 10 ani, Musk s-a familiarizat cu programarea prin Commodore VIC-20, un computer ieftin. Nu a trecut mult timp înainte ca Musk să devină îndeajuns de priceput încât să creeze Blastar, un joc video în stilul Space Invaders. A vândut codul BASIC pentru jocul video unei reviste numite PC and Office Technology la prețul de 500 de dolari și 11 cenți.

Musk a emigrat în Canada pentru a evita serviciul militar

La vârsta de 17 ani, Musk s-a mutat în Canada pentru a evita serviciul în armata sud-africană, a cărei principală datorie în anii 1980 era impunerea segregării rasiale. A obținut mai apoi cetățenie canadiană prin intermediul mamei sale.

După ce a emigrat în Canada, Musk s-a înscris la Queen’s University din Kingston, Ontario. Acolo, Musk a întâlnit-o pe Justine Wilson, o scriitoare în devenire. Cei doi aveau să se căsătorească și să aibă cinci fii împreună, gemeni și tripleți, înainte să divorțeze în 2008.

Sursa foto: Profimedia

După doi ani petrecuți la Queen’s University, Musk s-a transferat la Universitatea din Pennsylvania. Alături de un alt student, Musk a cumpărat o casă cu 10 dormitoare, pe care au transformat-o într-un club de noapte ad-hoc.

Musk și-a finalizat studiile de licență în fizică, dar și în economie. Cele două aveau să reflecte carierea sa în anii următori, însă fizica l-a marcat cel mai mult. „Fizica este un cadru bun pentru gândire. Totul se reduce la adevărurile fundamentale”, a spus Musk.

Elon Musk a renunțat la doctorat după doar două zile

Elon Musk avea 24 de ani atunci când s-a mutat în California pentru a parcurge un doctorat în fizica aplicată la Universitatea Stanford. Însă, odată cu explozia Internetului și înflorirea Silicon Valley, Musk nu a mai putut să se gândească la altceva. Astfel, Elon Musk a renunțat la doctorat după doar două zile.

În 1995, cu 28.000 de dolari și fratele său Kimbal de partea sa, Musk a fondat Zip2, o companie de software care avea să ajute publicațiile de presă să dezvolte ghiduri turistice online. În 1999, Zip2 a fost achiziționat de motorul web AltaVista de la Compaq pentru suma de 340 de milioane de dolari. Musk a folosit profitul pentru a crea X.com, prin care intenționa să schimbe viitorul serviciilor bancare.

Sub conducerea lui Musk, Tesla a devenit unul dintre cei mai cunoscuți producători auto

X.com a fuzionat cu o firmă de transferuri de bani numită Confinity, iar compania care a rezultat a ajuns să fie cunoscută drept PayPal. Apoi, Musk a fost exclus din companie înainte ca aceasta să fie cumpărată de eBay pentru suma de 1,5 miliarde dolari. Totuși, Musk a rămas cu acțiuni în valoare de 180 de milioane de dolari.

În 2017, Musk a achiziționat domeniul X.com de la PayPal, invocând valoarea sentimentală, potrivit Investopedia.

Elon Musk și cancelarul german Olaf Scholz, la fabrica Tesla din Gruenheide, Germania. Sursa foto: Profimedia

Cât despre Tesla, Musk a contribuit inițial cu o finanțare de aproximativ 70 de milioane de dolari. Apoi, în 2004, Musk s-a alăturat inginerilor Martin Eberhard și Marc Tarpenning pentru a coordona Tesla Motors, acolo unde Musk a fost o parte integrală în dezvoltarea conceptului de mașină electrică Tesla Roadster.. Totuși, după ce Eberhard a fost exclus din companie în 2007, în urma unor neînțelegeri, Musk a preluat controlul asupra managementului, devenind director executiv și arhitect de produs. Sub conducerea sa, Tesla a devenit unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați producători auto din lume.

În afară de producerea de vehicule electrice, Tesla menține o prezență importantă în domeniul energiei solare, mulțumită achiziționării SolarCity. Fondată în 2006, compania de servicii de energie curată produce momentan baterii solare reîncărcabile, folosite în principal în scopuri de stocare de energie staționară.

Elon Musk a creat companii care au schimbat regulile jocului

Musk a folosit mare parte din profitul obținut de pe urma vânzării PayPal pentru a pune bazele Space Exploration Technologies Corporation, cunoscută mai degrabă drept SpaceX, o companie de călătorie interstelară. Chiar el a recunoscut că a cheltuit 100 de milioane de dolari pentru a fonda SpaceX în 2002.

Cu SpaceX, Musk a obținut mai multe contracte importante cu NASA și Forțele Aeriene ale SUA pentru a dezvolta rachete și misiuni militare. Totodată, Musk a vorbit de mai multe ori despre planurile sale de a trimite un astronaut pe Marte până în 2025, în cadrul unui efort de colaborare cu NASA.

Interesul lui Elon Musk pentru filosofie, științifico-fantastic și fantezie este reflectat acum în viziunea sa idealistă și îngrijorarea pentru progresul omenirii, dar și în cariera sa. Musk activează în domeniile pe care le-a identificat ca fiind cruciale pentru viitorul nostru, în special Internetul, tranziția la sursele de energie regenerabilă și colonizarea spațială. Elon Musk a sfidat criticii, a perturbat industrii și a înregistrat progrese semnificative cu PayPal, Tesla Motors, SolarCity și SpaceX, companii care au schimbat regulile jocului, în ciuda performanțelor uneori îndoielnice.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Elon Musk a reușit să cumpere rețeaua socială Twitter. Ce planuri are acum?

Elon Musk spune că Europa trebuie să repornească centralele nucleare, pe fondul războiului din Ucraina

Starlink, serviciul de internet prin satelit al lui Elon Musk, a fost autorizat în România

Elon Musk i-a oferit unui tânăr 5.000 de dolari pentru a nu-i mai urmări avionul

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Iată cum o simplă cană cu ceai poate deveni un detector de particule!
Iată cum o simplă cană cu ceai poate deveni un detector de particule!
Pentru prima dată în istorie, astronomii au fotografiat îndeaproape o stea din afara galaxiei Calea Lactee
Pentru prima dată în istorie, astronomii au fotografiat îndeaproape o stea din afara galaxiei Calea Lactee
(P) Când au început să se ofere cadourile pentru Crăciun?
(P) Când au început să se ofere cadourile pentru Crăciun?
De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
Sunt alimentele fermentate bune pentru intestine sau doar delicioase?
Sunt alimentele fermentate bune pentru intestine sau doar delicioase?
Test de cultură generală. Cum sunt stabilite cursurile valutare?
Test de cultură generală. Cum sunt stabilite cursurile valutare?
Boomurile sonice ale rachetei Starship sunt atât de puternice încât ar putea deteriora structurile de la sol
Boomurile sonice ale rachetei Starship sunt atât de puternice încât ar putea deteriora structurile de la sol
Măsuri de securitate sporite la Machu Picchu după ce o femeie a împrăștiat cenușă umană în aer
Măsuri de securitate sporite la Machu Picchu după ce o femeie a împrăștiat cenușă umană în aer
Povestea desprinsă din cărţi a îndrăgitului Petre Ispirescu. Nu a făcut niciun an de şcoală, a fost la închisoare şi până la 50 de ani nu a părăsit niciodată localitatea natală
Povestea desprinsă din cărţi a îndrăgitului Petre Ispirescu. Nu a făcut niciun an de şcoală, a fost la închisoare ...
În ciuda amenințărilor globale, Marea Britanie renunță la nave de război, elicoptere și drone
În ciuda amenințărilor globale, Marea Britanie renunță la nave de război, elicoptere și drone
Un raport al Congresului SUA avertizează: China este acum o „ameninţare semnificativă”
Un raport al Congresului SUA avertizează: China este acum o „ameninţare semnificativă”
„Ciclon bombă” în nord-vestul Statelor Unite! Sute de mii de oameni au rămas fără curent
„Ciclon bombă” în nord-vestul Statelor Unite! Sute de mii de oameni au rămas fără curent
Elon Musk și Donald Trump au asistat împreună la o nouă lansare Starship
Elon Musk și Donald Trump au asistat împreună la o nouă lansare Starship
India vrea să construiască o stație spațială care orbitează Luna până în 2040
India vrea să construiască o stație spațială care orbitează Luna până în 2040
Un fenomen meteo bizar ar putea explica de ce fabricile declanșează ninsori
Un fenomen meteo bizar ar putea explica de ce fabricile declanșează ninsori
„Fluierul morții” al aztecilor are un efect ciudat asupra creierului uman
„Fluierul morții” al aztecilor are un efect ciudat asupra creierului uman
Sportivii au o memorie de lucru mult mai bună decât oamenii sedentari, arată cercetătorii
Sportivii au o memorie de lucru mult mai bună decât oamenii sedentari, arată cercetătorii
O singură genă ar putea fi „vinovată” pentru 30 de afecțiuni medicale misterioase
O singură genă ar putea fi „vinovată” pentru 30 de afecțiuni medicale misterioase