Ziua Pământului 2022. O scurtă istorie a momentului care a declanșat o adevărată revoluție
Ziua Pământului a fost fondată în 1970, fiind o zi dedicată educației despre problemele ecologice. În 2022, Ziua Pământului este celebrată vineri, 22 aprilie.
Ziua Pământului este astăzi o sărbătoare globală care uneori se extinde în Săptămâna Pământului, cu șapte zile de evenimente concentrate pe traiul sustenabil și combaterea crizei climatice. Ideea senatorului american Gaylord Nelson, inspirată de protestele din anii 1960, Ziua Pământului a început ca „o lecție națională despre mediu” și a fost organizată la data de 22 aprilie pentru a maximiza numărul de studenți din campusurile universitare. Prin sensibilizarea opiniei publice, Nelson a sperat să aducă principalele cauze ecologice în lumina reflectoarelor.
La începutul anilor 1960, americanii erau tot mai conștienți de efectele poluării asupra mediului înconjurător. Cartea științifică „Silent Spring” a lui Rachel Carson era un bestseller în 1962, atrăgând atenția asupra efectelor nocive ale pesticidelor asupra zonelor rurale americane.
Foarte puțini americani cunoșteau (darămite practicau) reciclarea
Câțiva ani mai târziu, în 1969, incendiul de pe râul Cuyahoga din orașul Cleveland a atras atenția asupra problemei depozitării deșeurilor chimicale. Până atunci, protejarea resurselor naturale ale planetei nu făcea parte din agenda politică națională, iar numărul de activiști devotați problemelor precum poluarea industrială era minimal.
Fabricile pompau poluanți în aer, lacuri și râuri, iar consecințele legale erau aproape inexistente. Mașinile mari și poluante erau considerate un semn al prosperității. Doar o mică parte din populația americană cunoștea (darămite practica) reciclarea.
Cum a început Ziua Pământului?
Ales în senatul american în 1962, Gaylord Nelson, un democrat din statul Wisconsin, era hotărât să convingă guvernul federal de faptul că planeta era în pericol. În 1969, Nelson, considerat a fi unul dintre liderii mișcării ecologice moderne, a dezvoltat ideea pentru Ziua Pământului după ce a fost inspirat de evenimentele împotriva războiului din Vietnam care aveau loc în campusurile universitare din Statele Unite. Senatorul dorea ca o demonstrație ecologică la scară largă „să zdruncine din temelii clasa politică și să forțeze introducerea problemei în agenda națională”.
Nelson a anunțat conceptul pentru Ziua Pământului la o conferință din Seattle în toamna anului 1969, iar apoi a invitat întreaga națiune să se implice, arată History.
„Povestea a circulat de la coastă la coastă. Telegrame, scrisori și apeluri telefonice au venit din toată țara. Poporul american avea în sfârșit un spațiu în care să-și exprime îngrijorarea față de ceea ce se întâmpla cu pământul, râurile, lacurile și aerul. Oamenii au făcut întocmai asta cu o exuberanță spectaculoasă”, și-a amintit senatorul ani mai târziu.
„A fost remarcabil. Ziua Pământului s-a organizat de una singură”
Denis Hayes, un tânăr activist care deținuse funcția de președinte al studenților la Universitatea Stanford, a fost ales drept coordonator național pentru Ziua Pământului, colaborând cu o armată de studenți voluntari și membri ai staffului senatorului Nelson pentru a organiza proiectul. Potrivit lui Nelson, „Ziua Pământului a funcționat datorită răspunsului spontan”. „Nu aveam nici timpul nici resursele să organizăm 20 de milioane de manifestanți și cele câteva mii de școli și comunități locale care au participat. A fost remarcabil. Ziua Pământului s-a organizat de una singură”, a explicat senatorul.
Prima Zi a Pământului a avut loc la 22 aprilie 1970. Numeroase orașe americane, inclusiv Philadelphia, Chicago și Los Angeles, au organizat manifestații. În orașul New York, primarul John Lindsay a închis o porțiune din Fifth Avenue timp de câteva ore și a vorbit la un miting alături de actorii Paul Newman și Ali McGraw. În Washington, D.C., mii de oameni au ascultat discursuri și reprezentanții, iar Congresul a luat o pauză pentru ca membrii să poată vorbi cu alegătorii la diverse evenimente.
Ziua Pământului a declanșat o adevărată revoluție
Prima Zi a Pământului a fost un succes și a transformat atitudinea publicului cu privire la problemele ecologice. Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului din SUA, „sondajele de opinie publică au indicat o schimbare permanentă în prioritățile naționale după Ziua Pământului din 1970”.
Astfel, Ziua Pământului a declanșat o adevărată revoluție pentru protecția mediului în următorii zece ani, perioada fiind cunoscută și ca „Deceniul Mediului”. În anii 1970, capitole importante de legislație ecologică au fost aprobate, printre acestea numărându-se Legea pentru Aer Curat, Legea pentru Calitatea Apei, Legea pentru Specii Aflate în Pericol și Legea pentru Controlul Substanțelor Toxice. Un alt pas important a fost stabilirea Agenției pentru Protecția Mediului în decembrie 1970, instituție care este responsabilă cu protejarea sănătății umane și a mediului natural, adică aer, apă și pământ.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Ora Pământului 2022. Un moment de solidaritate globală în vremuri incerte
„Arborele vieții” ar putea contribui la încetinirea schimbărilor climatice