Filmări alarmante publicate pe rețelele de socializare online arată locuitorii din Shanghai, China care țipă de la balcoanele apartamentelor și locuințelor din zonele urbane.
Contextul filmărilor rămâne oarecum incert, însă, potrivit traducerilor făcute, incidentul oferă detalii rare despre nemulțumirea publică tot mai intensă față de măsurile luate de autoritățile chineze pentru limitarea transmiterii COVID-19.
„Toată lumea țipă. Nu țipau foarte mulți oameni în urmă cu cinci minute, iar acum brusc a început să țipe toată lumea”, explică un bărbat neidentificat într-unul dintre videoclipuri, potrivit unei traduceri obținute de Futurism.
„Nimeni nu știe ce se întâmplă, cât va mai continua toată situația. Avem nevoie de un plan concret. Dar nu avem nimic de genul acesta”, mai spune bărbatul.
China se confruntă cu cel mai mare focar de COVID-19 de până acum, iar un raport al CNN a descoperit că pentru prima dată, un sentiment de sacrificiu comun împotriva virusului începe să fie înlocuit cu frustrare față de carantina extinsă și probleme de logistică. Toate acestea au dus la înfometarea mai multor oameni.
Lipsa alimentelor și dezorganizarea, potrivit raportului menționat anterior, înseamnă că foarte puține bunuri sunt livrate, chiar dacă multor oameni li s-a spus să se pregătească doar pentru cinci zile de carantină.
Asta pare să se alinieze cu filmările publicate pe rețelele de socializare online. Într-un videoclip care arată un conflict între un grup de oameni și oficiali îmbrăcați în costume de protecție, singurul dialog care poate fi auzit este „murind de foame!”.
„Vă rog uitați-vă la noi”, țipă altcineva în alt videoclip. „Murim de foame! Chiar murim de foame! Deja a trecut mult timp fără să mâncăm”.
Un alt videoclip arată un bărbat în districtul Xuhui din Shanghai care se ceartă cu oficialii pentru că nu are voie să-și părăsească locuința. Locuitorul întreabă ce ar trebui să mănânce, iar un angajat îi spune că alimente vor fi livrate la ușa sa. Dacă sunt lăsate la parter, i-a spus angajatul, bărbatul nu va avea voie să iasă din apartament ca să le ridice.
„Niciunul dintre noi nu vrea asta”, ar fi spus lucrătorul.
Aceasta nu este prima oară când autoritățile din China impun măsuri extrem de stricte împotriva COVID-19, care de altfel au protejat țara de infecțiile răspândite observate în alte țări din lume. Însă, de această dată, frustrarea și oboseala oamenilor ar putea atinge noi cote astfel că măsurile stricte vor fi mai dificil de implementat.
Un studiu genetic făcut pe animalele din China arată o creștere a rezistenței la antibiotice
Un câine robot luptă cu pandemia. Cum le cere China cetățenilor să rămână în case?
Un oraș de 9 milioane de locuitori din China a intrat în lockdown
Morminte antice descoperite în China ascund rămășițele unor războinici îngropați de vii