Două companii rivale își tot fură una de la alta „creieri înghețați”. Ce se întâmplă?
Doi dintre fondatorii companiei de crionică KrioRus din Rusia se luptă pentru proprietatea asupra mai multor „creieri înghețați”.
În septembrie, fondatorul companiei Valeria Udalova a pus mâna pe mai multe dintre bazinele crionice ale companiei, tăind printr-un perete metalic și încărcând containerele într-un camion, acțiune care a atras atenția opiniei publice.
De atunci, co-fondatorul Danila Medvedev – cei doi nu au fost niciodată căsătoriți, dar se refereau unul la celălalt drept soț și soție – se luptă pentru a recupera acele bazine, indică Futurism.
Lupta pentru „creieri înghețați”
Ambele tabere își dispută acum proprietatea asupra a 50 de creieri înghețați și asupra a 26 de trupuri înghețate, o ceartă bizară legată de unele practici și așa ciudate. Medvedev a declarat că Udalova „a luat ostatici acei pacienți”, în vreme ce aceasta din urmă susține că acțiunea a fost una necesară.
„Bazinele erau aproape pline, iar cererea era tot mai mare”, spune Udalova. „Mutarea era planificată de multă vreme, iar eu am făcut acest lucru imediat ce noul spațiu permitea acest lucru”.
În cele din urmă, corpurile s-au întors în spațiul de depozitare inițial. Medvedev a declarat că Udalova a trimis „pungași ceceni în apartamentul personal încercand să o sperie”. Aceasta din urmă a negat vehement acuzațiile, spunând că poate a fost vorba de unii din „fanii” săi.
Ce se întâmplă cu creierii?
În anul care a trecut, Udalova a preluat controlul corpurilor, iar Medvedev susține că în contextul acestei preluări bazinele au fost avariate. Pentru că lucrurile să fie și mai ciudate, legea rusească interzice deținerea efectivă a corpului cuiva, dar autoritățile se află într-un vis legislativ. Locația curentă a creierilor este în prezent necunoscută.
Dar acest lucru poate că nu mai este relevant. Există posibilitatea că trupurile înghețate să nu fie tocmai în cea mai bună condiție. Expertul în crionică Hans Bozler, de la Universitatea California de Sud a explicat că „deteriorarea s-ar accentua în nici câteva minute”. „Este că atunci când ai scoate o bucată de carne din congelator, ai lăsa-o la dezghețat pentru că mai apoi să o îngheți din nou”, a subliniat Bozler.
Procesul de congelare este dăunător pentru țesuturile vii
„Atunci când gheața se formează în jurul țesuturilor și mai apoi ajunge la celule poate distruge complet membrana celulară și tot ceea ce conține”, spune Shannon Tessier, profesor asistent de la Școala de Medicină din cadrul Universității Harvard.
„Așa că nu este vorba doar de a găsi o metodă de a aduce la viață pe cineva care este mort, ci este vorba despre structurile de bază, despre celule, care permit organelor și funcționeze”, a adăugat Tessier.
Vă mai recomandăm și:
Muzica ne ajută să înțelegem cum funcționează creierul uman
Cercetătorii britanici construiesc „creierul” care va controla cel mai mare radiotelescop din lume
Mai mult de 140 de oameni criogenizați și îngropați într-un deșert așteaptă să fie readuși la viață
Cum a fost viața studenților în pandemie? Abuzul de alcool, alimente nesănătoase și țigări a crescut