Deportarea s-a practicat încă din antichitate și se practică și în prezent. Încă de la sfârșitul lunii martie, mii de ucraineni au fost luați cu forța și duși în Rusia. La acea vreme, primăria orașului Mariupol relata că cei mai mulți au fost luați din raionul Livoberejni, aflat sub controlul trupelor ruse.
„Ocupanţii îi forţează într-o manieră ultimativă pe oamenii şi aşa chinuiţi de război să urce în autobuze. De asemenea, avem informaţii precum că ocupanţii ruşi le confiscă paşapoartele şi alte documente ucrainene”, scria în comunicatul publicat de Primăria oraşului Mariupol.
Oamenii deportați au fost duși întâi în așa numite tabere de triaj, de unde au fost transportați în diferite zone îndepărtate ale Rusiei.
„După ce trec prin taberele de triaj, ucrainenii sunt trimişi în regiunile sărace din punct de vedere economic ale Federaţiei Ruse. Un număr de regiuni din nord, în special Sahalin, sunt destinaţie finală. Ucraineniilor li se oferă locuri de muncă oficiale prin centrele de angajare”, se mai arată în comunicat.
Sahalin este o insulă situată în Nordul Oceanului Pacific. Aceasta este cea mai mare insulă a Rusiei și este situată în imediata apropiere a coastei estice a Rusiei continentale și în nordul Japoniei.
Sahalinul este scăldat de Marea Ohotsk și Marea Japoniei, fiind despărțit de Asia continentală prin strâmtoarea Tătară și de insula Hokkaidō prin strâmtoarea La Pérouse.
În cursul secolelor al XIX-lea și al XX-lea, insula Sahalin a fost revendicată atât de Rusia cât și de Japonia. Aceasta a dus la dispute între cele două țări, pentru controlul asupra insulei. Rusia a cucerit insula de la japonezi odată cu sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial.
De asemenea, celor care sunt de acord li se eliberează documente cu interdicţia de a părăsi Rusia timp de doi ani. Moscova confirmă că aproape 100.000 de ucraineni vor ajunge în Siberia, Orientul Îndepărtat și chiar dincolo de Cercul Arctic.