De ce a scăzut fluxul gazelor rusești spre Europa?
Livrările de gaze rusești către Europa prin intermediul gazoductului Yamal-Europa și-au inversat direcția, pentru a curge dinspre Germania către Polonia, iar livrările prin Ucraina s-au redus.
Fluxurile de gaze și-au schimbat direcția spre est în Polonia la punctul de măsurare Mallnow, la granița germano-poloneză, arată datele operatorului gazoductului Gascade, relatează Reuters.
Compania rusă Gazprom (GAZP.MM) continuă să livreze gaze către Europa prin Ucraina, în conformitate cu solicitările consumatorilor europeni, care au scăzut la 105,4 milioane de metri cubi (mcm), de la 108,4 mcm, potrivit agenției de știri Interfax.
Nominalizările pentru fluxuri în Slovacia dinspre Ucraina prin punctul de frontieră Velke Kapusany s-au situat la 936.935 de megawați-oră (MWh) pe zi, în scădere de la 968.186 MWh/zi , arată datele operatorului slovac TSO Eustream.
Gazprom continuă să livreze gaze către Europa prin Ucraina
Fluxurile către Germania prin gazoductul Nord Stream 1, care traversează Marea Baltică, au fost de 73.165.350 kWh/h, cu puține modificări.
Deși s-au ferit până acum să sancționeze petrolul și gazele, emisarii Uniunii Europene urmează să aprobe o interdicție asupra cărbunelui rusesc care ar urma să intre pe deplin în vigoare de la jumătatea lunii august.
Finlanda și Estonia au devenit cele mai recente state membre europene care și-au anunțat intenția de a renunța la livrările de gaz rusesc, planificând o navlosire comună a unui terminal plutitor de GNL.
Lituania a anunțat deja că a oprit toate importurile de gaz rusesc.
Ungaria a devenit prima țară membră a UE care a declarat că este pregătită să plătească în moneda rusă, iar companiile care cumpără gaze de la producătorul rus Gazprom așteaptă indicații de la guvernele lor respective, relatează Mediafax.