Cercetătorul care a modificat genetic bebeluși a fost eliberat din închisoare. Ce va face acum?
Vă mai aduceți aminte de He Jiankui, omul de știință chinez care a șocat lumea în 2018, atunci când a folosit tehnologia de editare genetică CRISPR pentru a „se juca” cu codul genetic al embrionilor FIV, acțiune care a dus la nașterea gemenilor care cel mai probabil sunt primii oameni modificați genetic ai lumii?
Vestea a dus la „un strigăt răsunător” printre cercetători, eticieni și autoritățile de reglementare. Asta pentru că experții în domeniu au descoperit mai târziu că experimentul era plin de „erori științifice și etice flagrante”.
Pe scurt, China l-a arestat pe He, care și-a pierdut și poziția de cercetare din cadrul Universității Sudice pentru Știință și Tehnologie din China, precizează Futurism.
Întrebările rămân
În prezent, MIT Technology Review, care a făcut publică prima dată știrea în 2018, spune că cercetătorul a fost eliberat din închisoare și chiar a răspuns la telefon pentru o scurtă convorbire. „Nu este tocmai indicat să vorbesc acum”, a spus acesta înainte de a închide.
Nu este încă suficient de clar ce are in plan să facă în continuare. Persoana sa este caracterizată că fiind „naivă, idealistă și ambițioasă”. Aparent a fost șocat de toată revolta pe care a generat-o experimentul său. Ba mai mult, cercetătorul se aștepta să câștige chiar și un Premiu Nobel.
Este etică modificarea genetică a oamenilor?
Înainte de a intra la închisoare, părea că nu este in totalitate reticent cu privire la comercializarea tehnologiei sale. Ba chiar a avut unele „discuții preliminare” despre înființarea unei clinici pediatrice, fie în China, fie în Elveția, cu toate că aceste discuții cu au avut nici o finalitate.
Nu mai este nevoie sa spunem că există o multitudine de întrebări etice și științifice care înconjoară întregul concept al modificării genomului uman și de interferare la nivel genetic. Experții de top din domeniu încă nu știu în totalitate nici măcar cum funcționează în organism codul genetic.
Dar faptul că acest lucru a fost făcut pentru prima dată, nu poate să fie contrazis.
Vă mai recomandăm și:
Cercetătorii au descoperit cauza genetică a unei afecțiuni mortale la câini
Oamenii de știință au dezvăluit cel mai complet genom uman din toate timpurile
Istoria populației din Xinjiang, veche de 5.000 de ani, dezvăluită de ADN-ul antic