Imagini dramatice. Megaracheta de la NASA, lovită de trăsnet chiar pe platforma de lansare

07 04. 2022, 09:30

Un trăsnet a lovit platforma de lansare a noii megarachete de la NASA. Spectacolul a fost unul inedit, iar în cele din urmă nu s-au produs pagube.

Mulțumită pregătirilor corespunzătoare, NASA a precizat că Artemis I nu a înregistrat avarii – o navă de 30 de etaje înălțime care are că scop transportarea oamenilor pe Lună, pentru prima dată din 1972.

Artemis I s-a aflat în mijlocul unei serii cruciale de teste privind combustibilul și alimentarea înaintea misiunii inaugurale, atunci când a fost lovită de trăsnet. Racheta nu a suferit pagube, dar ultimul test major înainte de lansarea rachetei in misiunea fără echipaj, a fost amânat pentru câteva ore, precizează Science Alert.

„Repetiția umedă” pentru Artemis I

Această repetiție a primit denumirea de „umedă”, pentru că are loc atunci când controlorii de lansare alimentează racheta cu combustibil, efectuează numărătoarea până la 10 secunde înainte de decolare, pentru că mai apoi să se oprească pentru a goli rezervoarele.

Platforma de lansare a fost lovită de patru ori de trăsnet, iar în trei dintre cazuri intensitatea a fost redusă. A patra oară a fost „cel mai puternic trăsnet pe care l-am putut observa de la instalarea sistemului de protecție”, a spus Jeremy Parsons, managerul adjunct al NASA pentru Sistemele de Explorare la Sol.

Sistemul de protecție al platformei de lansare este compus dintr-un catarg de fibră optică conectat la un cablu ce respinge trăsnetele la sol, a mai spus Parsons. „Această configurare ne ajută să menținem racheta izolată de curenți”.

Alimentarea rachetei a fost întârziată

Alimentarea rachetei a fost întârziată după ce NASA a mai identificat un alt aspect legat de ventilatoarele care asigura crearea presiunii pozitive în zona care înconjoară lansatorul, in timp ce acesta este alimentat cu combustibil.

În lipsa acestor ventilatoare, s-ar putea ajunge la acumulare de gaze care să fie periculoase pentru personal. Artemis I reprezintă prima iterație a Sistemului de Lansare Spațială al NASA – SLS, o nouă generație de rachete gigantice pentru care s-au consumat zeci de ani pentru producție.

Este compusă din patru motoare mari, două propulsoare și o navetă spațială Orion.

Vă mai recomandăm și:

Oamenii de știință de la NASA au creat un nou mesaj pentru extratereștri

Când am putea primi mostrele colectate de Perseverance de pe Marte? Planul NASA s-a schimbat

„Megaracheta” de la NASA este pregătită de teste de pre-lansare, în cadrul programului Artemis I

Noua rachetă lunară de la NASA este atât de mare încât poate fi văzută din spațiu