Home » D:News » Dronele kamikaze sau Switchblade (DOCUMENTAR)

Dronele kamikaze sau Switchblade (DOCUMENTAR)

Sursa foto: Armata SUA/Wikimedia/Domeniu Public
Publicat: 05.04.2022

Concepută de US Air Force Special Operations Command (AFSOC) și dezvoltată de armata SUA, drona kamikaze sau Switchblade a fost menită să ajute trupele americane să răspundă la ambuscadele inamice din Afganistan.

La 29 iulie 2011, armata americană a acordat companiei AeroVironment un contract de 4,9 milioane de dolari pentru „exploatarea rapidă” a unui număr nespecificat de drone kamikaze către forțele din Afganistan. La 20 martie 2012, armata a adăugat 5,1 milioane de dolari.

Muniția… rătăcitoare, cunoscută și sub denumirea de dronă sinucigașă sau dronă kamikaze, este o categorie de sisteme de arme în care explozibilul așteaptă pasiv, în jurul unei zone țintă mai mult timp și atacă doar după ce o țintă este localizată.

Spre deosebire de majoritatea celorlalte arme, Switchblade poate opri sau anula o misiune dacă situația se schimbă după lansare, permițându-i să angajeze o țintă secundară sau să se autodistrugă fără a provoca victime sau daune materiale.

La fel ca multe drone, Switchblade este direcționată prin navigarea punctului de referință, în care un om trasează o cale pe o hartă, iar robotul, odată lansat, zboară de la sine.

Drona kamikaze conține camere, iar videoclipurile de la acești senzori, precum și informațiile GPS și procesarea imaginilor, sunt folosite pentru a ghida Switchblade.

Este, de asemenea, proiectată pentru a primi informații de țintire de la alte drone, permițându-i să urmărească și să găsească ținte selectate.

Asta o face una dintre multele arme care poate fi îndreptată împotriva unei ținte utilizând informații de la alte drone. Există două variante ale armei: Switchblade 300 şi 600.

Switchblade sau drona kamikaze 300

Varianta 300 este concepută pentru a lovi ţinte mici. Poate încăpea într-un rucsac, cântăreşte puţin peste 5 kilograme şi are o autonomie de 10 aproximativ 15 kilometri.

Drona poate fi lansată dintr-un tub care seamănă cu un mortier și are o autonomie de zbor de până la 15 minute. Acest lucru o face nepotrivită pentru rol de cercetare, dar este utilă și pentru a ajuta la eliberarea unităților blocate de focul inamic.

Citește continuarea pe Gândul!

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase