Unul din şase adulţi are un nivel scăzut al acestei vitamine, a cărei lipsă poate duce la rahitism şi dureri osoase. Un studiu oficial va analiza dacă alimentele şi băuturile pot fi îmbogăţite cu vitamina D pentru a reduce deficienţele în materie de sănătate, a anunţat Sajid Javid.
Oficialii au declarat că studiul a fost lansat ca urmare a dovezilor că aproximativ unul din şase adulţi din Marea Britanie are niveluri scăzute de vitamina D, o deficienţă care poate duce la afecţiuni precum rahitismul, dizabilităţi şi dureri osoase.
De asemenea, va fi analizată utilizarea mai mare a suplimentelor, Javid făcând apel la experţi şi la grupurile de pacienţi să vină cu dovezi, potrivit The Guardian.
Aproape 20% dintre copiii din Marea Britanie au niveluri de vitamina D mai mici decât recomandările guvernamentale.
Oficialii din domeniul sănătăţii au declarat că persoanele în vârstă, persoanele imobilizate la domiciliu şi persoanele din comunităţile de culoare şi din Asia de Sud sunt, de asemenea, mai susceptibile de a avea niveluri mai scăzute.
Noua cerere de dovezi este lansată de Oficiul pentru Îmbunătăţirea Sănătăţii şi Disparităţi (OHID) şi vine înaintea unor propuneri mai ample pentru eliminarea disparităţilor în materie de sănătate, care vor fi publicate în cursul acestui an.
Sfatul oficial afirmă că toţi adulţii şi copiii ar trebui să ia în considerare administrarea unui supliment zilnic de 10 micrograme de vitamina D în lunile mai întunecate dintre octombrie şi martie. Alte grupuri de risc sunt sfătuite să ia în considerare administrarea unui supliment pe tot parcursul anului.
„Trebuie să rupem legătura dintre mediul de provenienţă şi perspectivele pentru o viaţă sănătoasă. Sunt hotărât să ridicăm nivelul de sănătate al naţiunii şi să combatem disparităţile”, a declarat Javid, potrivit Mediafax.
„Persoanele din comunităţile negre şi asiatice, persoanele în vârstă şi persoanele care au acces limitat la aer liber sunt mai susceptibile de a avea niveluri mai scăzute de vitamina D, care este esenţială pentru sănătatea oaselor şi a muşchilor şi pentru îmbunătăţirea anilor de viaţă trăiţi în condiţii de sănătate bună. Am lansat această cerere de dovezi pentru a identifica modalităţi inovatoare prin care putem încuraja oamenii să îşi crească aportul de vitamina D şi să ajutăm oamenii să trăiască mai mult, mai sănătos şi mai fericit”.
Studiul vine după ce guvernul a ales să nu repete un program de distribuire gratuită de suplimente de vitamina D persoanelor vulnerabile iarna trecută. În cursul anului precedent, aproape trei milioane de persoane extrem de vulnerabile din punct de vedere clinic au primit un curs gratuit de patru luni de supliment.
Medicii erau îngrijoraţi de faptul că acest grup a petrecut atât de mult timp protejându-se în interior încât ar putea avea un deficit de vitamina, furnizată în mare parte prin lumina soarelui.
Unele grupuri şi parlamentari au sugerat că vitamina D ar putea juca un rol în combaterea COVID, deoarece poate juca un rol în răspunsul imunitar.
Cu toate acestea, dovezile au fost mixte. O evaluare a unor studii recente a sugerat că nu a existat „niciun beneficiu clar şi consistent” al suplimentului în ceea ce priveşte combaterea infecţiilor respiratorii superioare. Un altul, care a analizat lucrătorii din domeniul sănătăţii, a sugerat că ar putea reduce infecţiile şi morbiditatea.