Rusia a suspendat cooperarea cu țările occidentale în cadrul Stației Spațiale Internaționale
Rusia nu va mai coopera cu țările occidentale în cadrul Stației Spațiale Internaționale (ISS) până când vor fi ridicate sancțiunile.
Directorul spațial al Rusiei a declarat la începutul lunii aprilie că restabilirea legăturilor normale cu partenerii de pe Stația Spațială Internațională și din alte proiecte spațiale comune va fi posibilă doar odată ce sancțiunile occidentale împotriva Moscovei vor fi ridicate.
Dmitri Rogozin, directorul Roscosmos, a declarat într-o postare din social media că scopul sancțiunilor a fost de „a ucide economia rusă și a arunca poporul nostru în disperare și foame, pentru a ne pune țara în genunchi”. El a adăugat că „nu vor reuși, dar intențiile sunt clare”, citează The Guardian.
Rusia nu va mai coopera cu ISS până la ridicarea sancțiunilor
„De aceea cred că restabilirea relațiilor normale dintre partenerii din cadrul Stației Spațiale Internaționale și din alte proiecte este posibilă doar cu eliminarea completă și necondiționată a sancțiunilor ilegale”, a spus Rogozin.
Rogozin a spus că propunerile agenției Roscosmos cu privire la momentul în care Rusia nu va mai coopera în cadrul ISS cu agențiile spațiale din SUA, Canada, UE și Japonia vor fi trimise în curând autorităților ruse. El a spus anterior că sancțiunile ar putea „distruge” parteneriatul dintre SUA și Rusia în cadrul ISS.
Occidentul a introdus sancțiuni ample împotriva Rusiei pentru ceea ce Moscova numește o „operație militară specială” în Ucraina, lansată pe 24 februarie.
Companiile încep să-i înlocuiască pe ruși din proiecte
În ciuda tensiunilor, un astronaut american și doi cosmonauți ruși au aterizat în siguranță în Kazahstan, miercuri, după ce au părăsit stația spațială la bordul unei capsule rusești Soyuz.
Agenția Spațială Europeană a declarat în luna martie că suspendă cooperarea cu Roscosmos cu privire la misiunea roverului ExoMars de a căuta semne de viață pe suprafața planetei Marte.
Compania britanică de sateliți OneWeb a declarat, tot în martie, că a încheiat un contract cu SpaceX a lui Elon Musk pentru a-și trimite sateliții pe orbită, după ce a anulat lansarea de pe 4 martie a 36 de sateliți de la Cosmodromul rus Baikonur din Kazahstan, din cauza cerințelor de ultim moment impuse de Moscova.
Vă recomandăm să citiți și:
Două milioane de copii au fugit din Ucraina, potrivit UNICEF
România, a doua destinație a refugiaților ucraineni. Cei mai mulți au ajuns în Polonia
Vladimir Putin ar fi fost indus în eroare de consilierii săi
Rusia a folosit mine antipersonal interzise în Ucraina, a anunțat Human Rights Watch