Un studiu a dezvăluit că simptomele nu au nicio legătură cu răspândirea virusului SARS-CoV-2
Primul test în cadrul căruia voluntarii au fost expuși în mod deliberat la coronavirus a constatat că simptomele nu au niciun efect asupra probabilității ca o persoană infectată să transmită boala altora.
Constatările scot la lumină dificultatea de a preveni infecțiile comunitare, în timp ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează asupra creșterii numărului de cazuri, relatează Reuters.
Proiectul derulat de Open Orphan împreună cu Imperial College din Londra a arătat că, în rândul celor 18 participanți care s-au îmbolnăvit de COVID-19, gravitatea simptomelor și dezvoltarea sau nu a acestora nu au avut nicio legătură cu încărcătura virală din căile respiratorii.
„Nicio legătură între cantitatea de excreție virală și simptome”
„Nu a existat nicio legătură între cantitatea de excreție virală și simptome„, au declarat cercetătorii în lucrarea publicată de revista științifică Nature Medicine.
Studiul a expus 36 de adulți tineri sănătoși, fără antecedente de infecție sau vaccinare, la tulpina originală a virusului SARS-CoV-2 și i-a monitorizat în izolare.
Întrucât s-a constatat că doi voluntari aveau totuși anticorpi împotriva virusului, au fost excluși din analiză.
Puțin mai mult de jumătate dintre ei au contractat virusul. Nu au apărut evenimente adverse grave, iar modelul de studiu s-a dovedit a fi sigur și bine tolerat în cazul adulților tineri sănătoși, a declarat echipa de cercetare la începutul acestui an.