Securitatea alimentară mondială, în pericol după invadarea Ucrainei (DOCUMENTAR)
This browser does not support the video element.
Ucraina este unul dintre ei mai mari producători de grâu şi de porumb şi este primul exportator din lume de ulei de floarea-soarelui, însă sectorul său agricol a fost puternic lovit de invazia armatei Moscovei. La rândul său, Federația Rusă ca de altfel și Ucraina sunt printre cei mai importanți producători și exportatori de produse agricole din întreaga lume.
În 2021, Rusia a fost cel mai mare exportator mondial de îngrășăminte azotate și al doilea cel mai mare furnizor de îngrășăminte, atât potasice, cât și cu fosfor, potrivit Organizației ONU pentru Alimentație și Agricultură.
Comerțul dintre Rusia și restul lumii nu s-a oprit, dar a fost grav perturbat după invadarea Ucrainei. Rusia, care deține aproximativ 14% din exporturile globale de îngrășăminte, a suspendat temporar vânzările pe piețele externe și se așteaptă ca măsura să aibă un puternic efect de influență pe piețele alimentare globale.
Ucraina, pe locul şapte în lume la producţia de grâu
Ucraina este pe locul şapte în lume la producţia de grâu şi pe locul şase la producţia de porumb. Are o suprafaţă de teren agricol de 42 de milioane de hectare, de patru ori mai mare decât a României, şi cultivă anual circa 32 de milioane, faţă de puţin peste 5 milioane de hectare, suprafaţa cultivată cu cereale de România.
Comparativ cu România, care are puţin peste 2 milioane de hectare cultivate cu grâu, Ucraina are o suprafaţă de circa 7 milioane de hectare cultivate cu grâu şi o producţie anuală de 25-30 de milioane de tone, faţă de 10-11 milioane de tone în România, arată datele departamentului de agricultură al Statelor Unite ale Americii.
În ceea ce priveşte porumbul, Ucraina are o suprafaţă cultivată de circa 5-5,5 milioane de hectare, iar România de aproximativ 2,5 milioane de hectare şi realizează o producţie de 30-35 de milioane de tone, faţă de 15-18 milioane de tone, cât face România.