Războiul dintre ruși și ucraineni afectează fundamental atât securitatea europeană cât și cea globală. România și statele membre ale Uniunii Europene au sărit deja în ajutorul refugiaților din Ucraina, dar și a armatei din țara aflată în pericol. Lumea s-a împărțit în două, între cei care cred că președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, este gata să facă orice pentru a cuceri întreg teritoriul Ucrainei, și cei care cred că în urma unor negocieri, liderul de la Kremlin va ajunge la un comun acord și va înceta întreaga invazie.
Premierul Sloveniei, Janez Jansa conștientizează pericolul iminent care se desfășoară în proximitatea țării sale. Acesta susține pe rețelele de socializare că ajută țara aflată în pericol și muncește pentru a pune capăt acestui război.
Premierul susține că în urmă cu două luni, alături de președintele Volodimir Zelenski, a semnat o declarație comună despre cooperarea dintre cele două țări. În aceste zile însă, Ucraina a devenit o victimă a agresiunii armatei ruse. El spune că știe cât de greu este să fii într-o astfel de situație și că slovenii sunt solidari cu poporul ucrainean. Tocmai de aceea, oprirea războiului ține de curajul armatei ucrainene. Rusia a devenit un pericol, iar în termen mediu toate țările vor fi puse în pericol. Cu ajutorul Uniunii Europene și NATO, sunt coordonate măsuri de ajutor și activități diplomatice care au ca scop oprirea bombardamentelor și a întregului război.
“Nici Franța, Europa, Ucraina, nici Alianța Atlantică nu au vrut acest război. Dimpotrivă, am făcut totul pentru a evita asta”, este afirmația președintelui Franței, Emmanuel Macron prin intermediul unei conferințe de presă.
În tot acest timp, președintele Franței a discutat aproape zilnic cu inițiatorul invaziei, Vladimir Putin. Menținerea unui dialog este esențială pentru evitarea unor tragedii umane, susține președintele Macron. Liderul de la Elysee continuă să facă eforturi pentru a opri războiul și pentru a menține legătura cu Moscova.
Citește continuarea pe Gândul!