SUA și UE au convenit asupra unui acord major privind gazele naturale lichefiate – o măsură menită să reducă dependența Europei de energia rusească, scrie BBC.
Dar chiar dacă SUA sporesc semnificativ livrările de gaze naturale lichefiate către Europa, pentru cele 27 de state membre ale UE acesta este doar un început.
UE va trebui în continuare să găsească alți producători pentru a putea renunța la gazul rusesc și pentru a-și atinge obiectivul de reducere a importurilor cu două treimi în acest an.
Anul trecut, UE a importat 155 de miliarde de metri cubi de gaz rusesc, ceea ce reprezintă aproximativ 40% din importurile sale de gaze. Numai Germania importă 55% din gazele sale din Rusia și a suspendat deja deschiderea gazoductului Nord Stream 2.
Anul trecut, UE a declarat că primește aproape un sfert din gazul său lichefiat din SUA, astfel încât, dacă SUA își mărește livrările cu încă 15 miliarde de metri cubi, acest lucru va face o mare diferență. Dar acest lucru ridică și mari semne de întrebare, potrivit BBC.
Qatar și Rusia sunt ceilalți mari exportatori, iar Qatar spune că nu poate direcționa mult mai mult GNL către Europa.
În plus, există o disponibilitate limitată în terminalele de gaz natural lichefiat din Europa, care funcționează deja la capacitate mare.
Există 24 de terminale de mari dimensiuni în UE – esențiale pentru „regazificarea” importurilor lichefiate. Spania are cele mai multe capacități, dar are conducte limitate către restul Europei, potrivit Mediafax.
De asemenea, Germania nu se uită doar în SUA pentru aprovizionarea cu GNL și a discutat cu Norvegia pentru livrări la timp pentru iarna viitoare.