Prețul aurului a crescut luni, stimulat de cerere, în condițiile în care criza din Ucraina nu a dat semne de diminuare, deși creșterile au fost limitate de planul Rezervei Federale americane de măsuri agresive de combatere a inflației.
Aurul spot a crescut cu 0,2%, la 1.924,45 dolari pe uncie, până la ora 09:12 (ora României). Contractele futures pe aur din SUA au scăzut cu 0,3%, la 1.924,00 dolari.
Împiedicând noi creșteri ale metalului, doi oficiali ai Fed au declarat recent că banca centrală trebuie să ia măsuri mai agresive pentru a combate inflația. Președintele Fed din Minneapolis, Neel Kashkari, a declarat că dorește să majoreze ratele la 1,75% până la 2% în acest an, potrivit unui studiu publicat pe site-ul băncii regionale a Fed.
Ratele mai mari ale dobânzilor tind să crească costul de oportunitate al deținerii de aur neplătitor de dobânzi, scrie Reuters.
Paladiul, utilizat de producătorii de automobile în convertizoarele catalitice pentru a reduce emisiile, a câștigat 2,8%, la 2.560,71 dolari pe uncie. Metalul atinsese un maxim record de 3.440,76 dolari pe 7 martie, impulsionat de temerile legate de întreruperi ale aprovizionării din partea principalului producător, Rusia.
Argintul spot a rămas stabil, la 24,96 dolari pe uncie, iar platina a crescut cu 0,4%, la 1.025,83 dolari.