16 zile de război în Ucraina. Tot ce știm până acum

11 03. 2022, 11:26

Războiul din Ucraina continuă de 16 zile. Președintele Ucrainei Volodîmîr Zelenski a declarat că Rusia este „un stat terorist”. „Lumea trebuie să știe. Lumea trebuie să recunoască asta”, a precizat Zelenski, adăugând că forțele ruse au atacat un convoi de ajutor umanitar destinate orașului asediat Mariupol.

Forțele ruse par să se regrupeze astfel încât să încercuiască capitala Kiev. Imagini prin satelit făcute publice de compania americană Maxar Technologies par să arate că un uriaș convoi militar rus, văzut pentru ultima oară la nord-vest de Kiev, s-a dispersat și redistribuit. Cei de la Maxar Technologies au transmis că unitățile armate s-au îndreptat spre orașe și păduri din zonă, iar artileria s-a îndreptat spre posibile poziții de lansare.

Zelenski a mai spus că nimeni nu a fost evacuat din Mariupol joi, 10 martie, însă aproape 40.000 de oameni au fugit din alte cinci orașe.

Liderii UE „au recunoscut ambițiile europene” ale Ucrainei

Ministerul de Apărare al Rusiei a transmis că va deschide coridoare umanitare vineri, 11 martie, pentru ca civilii din Kiev, Harkov, Cernihiv, Mariupol și Sumî să fie evacuați. De asemenea, Rusia a acuzat Ucraina de folosirea personalului din serviciile de securitate pentru a spiona pozițiile militare ale forțelor ruse.

Președintele SUA Joe Biden este așteptat să anunțe vineri o intensificare a presiunii economice asupra Rusiei și să declare încheierea relațiilor comerciale cu Rusia. Această măsură va arunca Rusia „în sălbăticie economică” alături de Cuba și Coreea de Nord și va adânci recesiunea anunțată deja de Fondul Monetar Internațional.

Liderii Uniunii Europene „au recunoscut ambițiile europene” ale Ucrainei și au căzut de acord să susțină țara „în calea europeană”. După o întâlnire la Versailles, un comunicat de presă a cerut retragerea imediată și necondiționată a forțelor rusești și a lăudat rezistența curajoasă a Ucrainei.

Negocieri la nivel înalt între Rusia și Ucraina, fără rezultat

Un raport elaborat recent de Ministerul de Apărare al Marii Britanii a arătat că forțele ruse „dedică un număr tot mai mare de forțe pentru a încercui orașe importante” ca urmare a rezistenței ucrainene.

Sirenele de raid aerian au fost auzit în Liov la primele ore ale dimineții de vineri, 11 martie. Explozii au fost produse în nord-vestul Ucrainei, aproape de granița cu Polonia, precum și orașul Dnipro din estul țării. Trei raiduri aeriene în Dnipro au ucis cel puțin un om.

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite se va reuni vineri la cererea Rusiei pentru a discuta afirmațiile Moscovei cu privire la activități biologice în Ucraina.

Negocieri la nivel înalt între Rusia și Ucraina, primele de acest fel de la invazia lansată de Moscova, s-au încheiat fără vreun acord de încetare a focului. Ministerul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a spus că nu a fost făcut niciun progres cu omologul său rus, Serghei Lavrov.

Vladimir Putin ar putea folosi arme chimice în Ucraina

Sute de mii de oameni din Mariupol trec printr-o situație umanitară „tot mai disperată”, a transmis Crucea Roșie Internațională. Un lider al delegației a explicat că oamenii din Mariupol „au început să se atace între ei pentru mâncare” și mulți oameni nu au hrană pentru copiii lor.

Prim-ministrul britanic Boris Johnson și-a exprimat îngrijorarea că Vladimir Putin ar putea folosi arme chimice în Ucraina, potrivit The Guardian.

Fostul cancelar al Germaniei Gerhard Schröder s-ar fi întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin la Moscova, pentru a discuta despre încheierea războiului în Ucraina.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Războiul din Ucraina ar putea amplifica ambiţiile Chinei de putere financiară globală

Elon Musk spune că Europa trebuie să repornească centralele nucleare, pe fondul războiului din Ucraina

Lansarea Starship a SpaceX, amânată din nou, din cauza războiului din Ucraina

Tipurile de rachete trase de la umăr cu care este „alimentată” Ucraina