Prima persoană care a primit transplantul experimental de inimă de la un porc cu gene modificate a murit la aproximativ două luni după operație.
David Bennet Sr., care avea 57 de ani, a murit la University of Maryland Medical Center, după ce a primit transplantul experimental de inimă de porc în ianuarie. Pacientul a optat pentru această procedură după ce a fost respins de pe multiple liste de așteptare pentru a primi o inimă umană.
Deși există șanse mari ca moartea sa să fi rezultat din respingerea organului de către corpul, oficialii încă nu știu exact care anume fost cauza.
„Nu a fost identificată nicio cauză evidentă în momentul morții sale”, a declarat un purtător de cuvânt al spitalului.
Dr. Bartley Griffith, chirurgul care a efectuat procedura lui Bennet, a spus că spitalul a fost „devastat” de moartea sa.
„S-a dovedit a fi un pacient curajos și nobil care a luptat până la capăt. Domnul Bennett a devenit cunoscut de milioane de oameni din întreaga lume pentru curajul și dorința sa constantă de a trăi”, a spus dr. Griffith.
Noua inimă a lui Bennet a venit de la un porc pe care oamenii de știință l-au modificat genetic pentru a elimina genele care ar fi putut face ca organul porcului să fie respins de corpul bărbatului, notează Futurism.
Deși inițial a oferit o oarecare speranță în urma succesului imediat al procedurii, moartea lui Bennett va ridica îndoieli cu privire la această practica pentru viitor. Chiar și așa, acest studiu de caz oferă noi posibilități pentru persoanele care au mare nevoie de transplanturi.
Cererea pentru organe este foarte mare și, în medie, 17 persoane mor în fiecare zi în timp ce se află pe listele de așteptare pentru transplant în SUA, potrivit Health Resources and Services Administration. Deci organele animalelor ar putea oferi o modalitate foarte bună de a îndeplini aceste nevoi.
În lunile care au urmat operației, Bennet era într-o stare de sănătate relativ bună și a putut să petreacă timp cu familia sa și chiar a urmărit Super Bowl-ul. Cu toate acestea, starea lui a început să se înrăutățească cu câteva zile înaintea decesului.
„Sperăm că această poveste poate fi începutul speranței și nu sfârșitul. Sperăm, de asemenea, că ceea ce s-a învățat din operația sa va aduce beneficii viitorilor pacienți și sperăm că, într-o zi, va pune capăt penuriei de organe care ne costă atât de multe vieți în fiecare an”, a spus fiul lui Bennett.
Vă recomandăm să citiți și:
„Jamais vu”, opusul senzației de deja-vu. Ce înseamnă și ce spune asta despre tine?
Cele mai periculoase poziții sexuale din cauza cărora partenerii ajung la spital
Privirea unui robot umanoid poate afecta creierul oamenilor
Apa poate preveni insuficiența cardiacă. Câtă apă trebuie să consumăm zilnic?