15 zile de război în Ucraina. Tot ce știm până acum
Războiul în Ucraina continuă de 15 zile. Președintele ucrainean Volodîmîr Zelenski a descris atacul Rusiei asupra unei maternități din orașul Mariupol drept „dovada absolută a genocidului”.
Spitalul de copii și maternitatea din orașul ucrainean au fost distruse de un atac aerian al Rusiei în după-amiaza zilei de miercuri, au transmis oficialii ucraineni. Copii sunt îngropați sunt rămășițele clădirii și 17 oameni au fost răniți, au transmis Zelenski și guvernatorul regional. „Un spital de copii, o secție de maternitate. Cum amenințau Federația Rusă?”, a adăugat Zelenski.
Oficialii din Vest au avertizat în privința „temerilor serioase” că Vladimir Putin ar putea folosi arme chimice în capitală. În cadrul unui raport care analizează situația, oficialii au spus că un atac „absolut oribil” asupra capitalei ucrainene ar putea fi lansat în timp ce forțele ruse încearcă să își rezolve problemele logistice care au afectat trupele ce se îndreaptă spre Kiev.
Activitatea aeriană a Rusiei în Ucraina a înregistrat o scădere în ultimele zile
Ministerul de Apărare al Marii Britanii a transmis că un convoi al trupelor ruse aflat la nord-vest de Kiev a făcut „foarte puține progrese în ultima săptămână și continuă să sufere pierderi din cauza forțelor ucrainene. De asemenea, activitatea aeriană a Rusiei a înregistrat o scădere în ultimele zile, cel mai probabil ca urmare a „eficienței neașteptate” din partea rezistenței ucrainene.
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov s-a întâlnit astăzi cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba în Antalya, Turcia, aceasta fiind întâlnirea la cel mai înalt nivel între cele două țări de la începerea invaziei. Întâlnirea nu a produs progrese semnificative.
Liderii Uniunii Europene se vor întâlni joi și vineri la Versailles. O versiune a declarației pregătite pentru summit arată că „războiul de agresiune al Rusiei reprezintă o schimbare majoră în istoria europeană”. Liderii sunt așteptați să discute despre reducerea dependenței de energie a blocului față de Rusia, precum și despre cererea de aderarea la UE transmisă de Ucraina.
Statele Unite au observat că Rusia aruncă „bombe mute”
Ministerul de Externe al Rusiei a confirmat că sistemul de armament TOS-1A a fost utilizat în Ucraina. Ministerul de Apărare al Marii Britanii a transmis că sistemul folosește rachete termobarice, astfel creând efecte devastatoare. Citește AICI ce sunt armele termobarice!
Statele Unite au observat că Rusia aruncă „bombe mute”, adică muniție fără ghidaj și fără ținte precise, în Ucraina. Oficialii americani au adăugat că SUA a observat „tot mai multe pagube asupra infrastructurii civile și tot mai multe victime civile”.
Ucraina a acuzat forțele ruse că „a luat 400.000 de ostatici” în Mariupol
Ucraina a acuzat forțele ruse că „a luat 400.000 de ostatici” în Mariupol. Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a declarat că orașul, în care condițiile au fost descrise drept „apocaliptice”, continuă să fie bombardat de trupele rusești în ciuda unei înțelegeri de încetare a focului care ar fi trebuit să permită evacuarea civililor, potrivit The Guardian.
Autoritățile ucrainene au transmis că electricitatea a fost întreruptă la centrala dezafectată de la Cernobîl. Agenția de monitorizare atomică din cadrul ONU a anunțat că tot combustibilul nuclear uzat de acolo a fost îndeajuns de răcit încât să nu fie o problemă iminentă. Totuși, vestea a ridicat mari semne de întrebare în privința siguranței nucleare de la fața locului.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Revoluția Portocalie. Ce a fost și ce a însemnat pentru Ucraina?
Babi Iar, probabil cel mai amplu masacru comis de naziști în Uniunea Sovietică
Istoria Ucrainei, sub asediu. Valențele culturale ale războiului lui Vladimir Putin
Iubire în vreme de război. Doi militari ucraineni s-au căsătorit chiar pe front